Fruitig, bloemig, aards, fris, kruidig, sexy. Van parfums tot schoonmaakproducten, kaarsen, crèmes, zepen, decoratieve cosmetica, toiletpapier, wasmiddelen, luchtverfrissers tot geurig speelgoed - in feite heeft bijna alles dat wordt gebruikt om voor u of uw huis te zorgen een soort "aantrekkelijke" geur Er worden momenteel meer dan 5.000 chemicaliën gebruikt in deze geurproducten. Maar meestal vindt u ze niet op het etiket van het product dat u koopt. Hoe is dat überhaupt mogelijk? Omdat geurcomposities worden beschouwd als bedrijfsgeheimen en daarom beschermd zijn tegen openbaarmaking, zelfs aan regelgevende instanties. In plaats daarvan staat er één toverwoord op de ingrediëntenlijst, en dat is meestal ‘geur’ . En één enkel ‘parfum’ kan een combinatie van wel 300 chemicaliën bevatten met verschillende gezondheidsrisico’s. En die risico's zijn misschien niet klein.

Het is wetenschappelijk bewezen dat geuren en geuren onze stemming kunnen beïnvloeden. Denk maar aan verse stroopwafels, schone was of een mand vol vieze kleren en onze emoties werken al. Fabrikanten van cosmetica en huishoudelijke producten weten dat toegevoegde geuren en aroma's geweldig zijn om hun producten er beter, effectiever of gezonder uit te laten zien. En als je net als de meeste mensen bent, denk je zeker dat toegevoegde geuren 100% veilig zijn. Helaas kunnen (synthetische) geuren in verband worden gebracht met een hele reeks gezondheidsrisico's, dus laten we daar eens naar kijken.

De evolutie van de parfumerie

Geuren en parfums hebben een lange geschiedenis in de menselijke cultuur. Eeuwenlang heeft het gebruik ervan twee overheersende vormen aangenomen: hetzij voor rituele doeleinden (bijvoorbeeld in de vorm van wierook), hetzij als een soort "versiering" voor het lichaam. Door de eeuwen heen hebben parfums bestaan ​​uit natuurlijke ingrediënten, voornamelijk plantaardige maar ook dierlijke extracten afgeleid van muskus. En omdat er duizenden kilo's plantaardig materiaal nodig waren om slechts één kilo etherische olie te verkrijgen, waren parfums bijzonder duur en slechts voor sommigen beschikbaar. Pas halverwege de 19e eeuw kwam er verandering. De komst van de moderne synthetische chemie heeft het geurportfolio (naast andere synthetische stoffen) enorm verrijkt en een grotere creatieve vrijheid mogelijk gemaakt. Parfumerie, aanvankelijk een ambacht, werd omgevormd tot een machtige industrie. Chemie is dus de basis geworden van de moderne parfumerie: synthetische geuren, dat wil zeggen geuren die natuurlijke ingrediënten bevatten in combinatie met synthetische stoffen of die volledig uit synthetische stoffen bestaan, worden over het algemeen gezien als sterker, langduriger, verfijnder en goedkoper dan natuurlijke geuren.


Het feit dat natuurlijke geuren in het laboratorium kunnen worden gerepliceerd heeft een aantal voordelen opgeleverd, vooral op economisch gebied en misschien ook op milieugebied. Het synthetiseren van geurstoffen uit goedkope aardoliederivaten is veel goedkoper dan het inkopen, extraheren en zuiveren van natuurlijke grondstoffen. Partijen zijn ook beter reproduceerbaar omdat de kwaliteit en prijs van natuurlijke grondstoffen zeer gevoelig zijn voor veranderingen in landbouwpraktijken, natuurlijke en klimatologische omstandigheden zoals zonneschijn, regenval, temperatuur, maar ook bodem en ziekten. Bovendien vormen synthetische stoffen een alternatief voor ingrediënten afkomstig uit kwetsbare of uitgeputte ecosystemen, zoals sandelhout. Het heeft een zoete, kruidige geur en wordt gebruikt in parfums, producten voor persoonlijke verzorging, maar ook in hindoeïstische en boeddhistische rituelen en in de traditionele Chinese geneeskunde. De overexploitatie ervan heeft geleid tot een wereldwijd tekort en een stijging van de marktprijs van sandelhout. Als gevolg hiervan werd het Santalum-album door de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur op de lijst van bedreigde diersoorten geplaatst en wordt de exploitatie ervan sindsdien streng gecontroleerd.

Afbeelding: Sandelhoutritueel
Sandelhout ritueel

Het heeft zoveel voordelen, dus waar ligt het probleem?

Je zou uit de inleiding kunnen opmaken dat als parfummengsels zelfs door de regelgevende instanties worden onthuld, er hier iets verdachts is. Blootstelling aan (synthetische) geurstoffen wordt in verband gebracht met een reeks gezondheidsproblemen: huid-, ademhalings-, neurologische en systemische pathologieën worden het meest genoemd. Geuren worden consequent gepresenteerd als de eerste (of tweede) meest voorkomende oorzaak van allergische contactdermatitis. Ze verergeren eczeem en astma en kunnen migraine veroorzaken. De meeste geurstoffen behoren tot ten minste één van de drie groepen: ftalaten, synthetische muskussoorten en/of sensibilisatoren (stoffen die bij contact overgevoeligheid kunnen veroorzaken). Uit de groepsnamen kunnen we al opmaken dat dit niet de beste zijn om op je huid te zetten en in te ademen.

1. Ftalaten

Ftalaten zijn een vrij diverse groep stoffen die het meest worden gebruikt om kunststoffen zacht te maken. Je vindt ze in plastic zakken, PET-flessen, diverse voedselverpakkingsmaterialen, speelgoed en PVC-vloeren. En omdat ftalaten in plastics niet stevig gebonden zijn, kunnen ze vrijkomen. In cosmetica worden ze meestal gebruikt om de afgifte van geurstoffen te vertragen en om de geur langer mee te laten gaan. De gezondheidsrisico's variëren afhankelijk van het type ftalaat - sommige zijn neurotoxisch of reproductietoxisch (ontwrichten de voortplantingsorganen, beschadigen het sperma), terwijl andere het endocriene systeem (hormoonhuishouding) beschadigen of de immuniteit aantasten , verantwoordelijk zijn voor dunner wordende botten en/of de nieren en nieren aantasten. lever functie. Bovendien zijn de zich snel ontwikkelende organismen van kinderen gevoeliger dan die van volwassenen. Helaas wordt blootstelling aan ftalaten in verband gebracht met verminderde mannelijkheid en feminisering bij jongens .

2. Synthetische muskus

Synthetische muskussoorten vormen een andere groep die met een aantal gezondheidsrisico's gepaard gaat. Ze zijn niet alleen hormoonontregelaars , maar kunnen ook kankerverwekkend zijn (meestal geassocieerd met borstkanker), genotoxische effecten hebben en bovendien de effecten van andere genotoxische stoffen versterken (door het synergetische effect). Ze kunnen effluxtransporters in de lever blokkeren , wat kan leiden tot ophoping van giftige stoffen en orgaanschade. Ze hopen zich op in het vetweefsel en kunnen ook in de moedermelk terechtkomen . Niet alleen 'besmette' moedermelk, maar ook prenatale blootstelling aan bepaalde chemicaliën (vooral die in parfums) kan verantwoordelijk zijn voor autismespectrumstoornissen bij kinderen. Om nog maar te zwijgen van hun accumulatie in het milieu.

3. Sensibiliserende stoffen

Sensibiliserende stoffen zijn stoffen die bij inademing, inname of contact met de huid overgevoeligheid kunnen veroorzaken, waardoor verdere blootstelling aan deze stoffen nadelige gezondheidseffecten zal veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, allergieën of eczeem. Hierbij moet ook worden opgemerkt dat het allergene potentieel van een stof niet afhangt van de vraag of de stof synthetisch of natuurlijk is. Met name de chemische structuur, concentratie, zuiverheid en interactie met andere verbindingen zijn doorslaggevend. Allergische reacties komen vaak voor, zelfs bij blootstelling aan natuurlijke etherische oliën. De meest genoemde geurallergenen zijn limoneen en linalool - op zichzelf zelden sensibiliserend, maar hun oxidatieproducten zijn sterke allergenen. Bovendien kan de gecombineerde blootstelling aan verschillende allergene geuren tot een aanzienlijk risico leiden, zelfs als de afzonderlijke geurcomponenten slechts een laag allergeen potentieel hebben.

Andere stoffen

In geurproducten vind je vaak ook andere stoffen en alleen al hun namen kunnen ons vertellen dat ze kankerverwekkende en/of toxische effecten hebben: styreen, benzaldehyde, benzylacetaat, ethylacetaat, methyleenchloride, aceetaldehyde, benzofenon, formaldehyde, methanol, 1, 4-dioxaan om er maar een paar te noemen.

Afbeelding: synthetische geur

synthetische geur

Regelgeving door wetgeving: kunnen we ons beschermd voelen?

De gezondheidsrisico's van synthetische geuren en parfums lijken enorm, dus waarom is het gebruik ervan in cosmetica of huishoudelijke producten niet wettelijk geregeld? De huidige wetten geven de Food and Drug Administration (FDA) niet de bevoegdheid om openbaarmaking van geuringrediënten te eisen. In de VS zijn bedrijven verplicht om individuele ingrediënten op het etiket te vermelden, maar dit sluit doorgaans geurcomponenten zoals de bovengenoemde bedrijfsgeheimen uit. IFRA (International Fragrance Association) en RIFM (Research Institute for Fragrance Materials) ontwikkelen en stellen GOEDE normen vast voor chemicaliën die als geuringrediënten in producten worden gebruikt. De VS, Canada en Europa vertrouwen op IFRA en RIFM om ingrediënten voor gebruik in parfums te identificeren. Simpel gezegd: de "geurindustrie" is in wezen zelfregulerend en kan rekening houden met de richtlijnen van IFRA of RIFM over de gezondheidsrisico's van bepaalde chemicaliën. Maar dat hoeft niet! Bovendien moet erop worden gewezen dat wat IFRA en RIFM doen zeker lovenswaardig is. Er zijn echter een aantal chemicaliën die potentieel gevaarlijk zijn, maar er zijn geen gepubliceerde veiligheidsbeoordelingen of IFRA-normen voor. Kortom: de veiligheidsnormen voor het gebruik van geur- en parfums zijn verre van toereikend.

Alle cosmetische producten die op de EU-markt worden gebracht, worden als veilig beoordeeld in overeenstemming met de Wet ter bescherming van de volksgezondheid. Dit betekent dat alle ingrediënten in het product veilig zijn voor de gezondheid of dat er veiligheidslimieten zijn vastgesteld voor ‘risico-ingrediënten’ met potentieel toxische effecten die moeten worden gerespecteerd. Voor het ingrediënt 'geur' wordt de veiligheid van de samenstelling echter helemaal niet gecontroleerd vanwege bedrijfsgeheimen.

Heb je nu zin ​​om van parfum te wisselen?

Deze informatie kan overweldigend zijn geweest en u zou het gevoel kunnen hebben dat u moet stoppen met het gebruik van geparfumeerde producten, maar aan de andere kant (als u net zoveel van geuren houdt als ik) wilt u de geur van uw producten niet volledig opgeven. Wat moet u dan doen om u en uw naasten te beschermen tegen de effecten van synthetische parfums?
Afbeelding: Essentiële olie
Essentiële olie

De perfecte eerste stap zou zijn om uw commerciële parfum om te zetten in natuurlijke parfum . Probeer dan eens ons topmerk Aimée de Mars . Een veiligere oplossing kan ook zijn om essentiële oliën te gebruiken . Wanneer u zich realiseert hoe geurig alles om u heen is, kunt u proberen de etherische olie te gebruiken voor uw wasgoed of als luchtverfrisser. Ze worden verkregen door puur plantaardig materiaal te destilleren met water of stoom of door citrusschillen te persen. In pure etherische oliën vind je geen synthetische toevoegingen. Maar zelfs in hun geval is het goed om voorzichtig te zijn. Essentiële oliën kunnen ook allergieën of huidirritaties veroorzaken, en sommige zijn lichtgevoelig. Voordat je een etherische olie gebruikt, is het altijd nodig om deze goed te verdunnen en eerst op een klein stukje huid te testen om te zien of je er irritatie van ervaart. Hoewel de geur van etherische oliën niet zo lang aanhoudt (vergeleken met synthetische parfums), is hun aromatherapeutische toepassing zeer breed en zeker het proberen waard. Als je iets milder dan etherische olie nodig hebt, raden we hydrolaten of bloemenwater aan. Wat ze zijn en hoe ze kunnen worden gebruikt, kun je vinden in onze blog .


Ben je ook geïnteresseerd in andere niet-giftige onderwerpen? Je houdt misschien van:

Bronnen:

03 september 2023