Als u om verschillende redenen last heeft van droog, verzwakt en beschadigd haar, roos of haaruitval, is het raadzaam om uw hoofdhuid uitsluitend met milde reinigingsmiddelen te wassen en zo het gezonde huidmicrobioom te ondersteunen. Je kunt je haar op een niet-giftige manier verzorgen, dat wil zeggen zonder het gebruik van irriterende en schadelijke stoffen. Laten we eens kijken hoe we het moeten doen.

Hoe te beginnen

Als een vrouw (of man) vastbesloten is om schadelijke chemicaliën in haar haarverzorging op te geven, dan moet ze allereerst nadenken of ze de huidige haar en stylingproducten alleen wil vervangen door zachtere en  non-toxic producten, of dat ze ze wil de weg inslaan van de zogenaamde levende zorg, een methode die uitsluitend gebaseerd is op het gebruik van natuurlijke poeders of mengsels. Bij non-toxic haarverzorging heb je dus twee opties om uit te kiezen. Verpakte shampoos kun je uiteraard blijven gebruiken zoals je gewend bent, maar dan met een zachtere formule. Deze shampoos noemen wij ‘low poo’. De tweede variant is de ‘no poo’-methode, waarbij er helemaal geen shampoo wordt gebruikt. In vertaling is het een woordspel dat afkomstig is uit het Engels geen (no) shampoo (poo).

Non-toxic (low poo) shampoos

Vloeibare shampoos

Een non-toxic shampoo is nog steeds een klassiek vloeibaar product en zal dus door een bepaalde stof behouden blijven. Non-toxic shampoos mogen alleen milde en zachte conserveermiddelen bevatten, zoals gefermenteerde extracten. Ze bevatten ook andere componenten zoals oliën, plantenextracten, ingrediënten die helpen bij het emulgeren en aanpassen van de pH en essentiële oliën die synthetische geurstoffen vervangen. Zelfs een non-toxic shampoo kan door sommige gevoelige mensen niet goed worden verdragen, vanwege bepaalde plantaardige componenten die moeilijk kunnen zijn voor mensen met allergieën. Hier kunnen we in het algemeen aanbevelen om shampoos te kopen die geschikt zijn voor de gevoelige huid en die oppervlakteactieve stoffen op suikerbasis tensiden (zoals Lauryl Glucoside, Decyl Glucoside, Coco-Glucoside, enz.), bijvoorbeeld i+m Shampoo For Sensitive Skin of Hemptouch Gentle Hydrolaate shampoo. Mogelijk moet u verschillende non-toxic shampoos uitproberen voordat u degene vindt die het beste bij uw behoeften past en de optimale pH heeft. Waarom vermelden we de pH? Gezonde huid en haar zijn afhankelijk van de juiste pH-balans, die hun schoonheid en gezondheid garandeert. Voor de huid schommelt een optimale pH in de lichtzure niveaus 5,5. Voor haar is het optimale zuurder, afhankelijk van het haartype, met waarden variërend van 4,7.

Afbeelding: Vloeibare shampoo

Hemptouch vloeibare, niet-giftige shampoo

Vaste shampoos

In de natuurlijke persoonlijke verzorging zijn shampoos ook in het vaste formaat te vinden. Deze vorm die doet denken aan zeep wordt in de non-toxic verzorging meer gezien als een compromis. Waarom is vaste shampoo controversieel?

Vaste shampoo is geen zeep, ondanks deze beschrijving van sommige fabrikanten. Soms wordt het haarzeep genoemd. Vaste shampoo is het mengsel van vaste tensiden stoffen en verschillende additieven of kruidenextracten die gunstig zouden zijn voor het haar. Het klinkt goed, maar er zitten misschien wel wat nadelen aan. Het fundamentele probleem is dat er slechts een paar soorten vaste tensiden stoffen beschikbaar zijn voor de productie van deze producten, en dat deze vaak niet voldoen aan de eisen van een non-toxic levensstijl. Als de fabrikant zogenaamde tensiden stoffen op suikerbasis gebruikt, is dit vanuit niet-toxisch oogpunt acceptabel, maar deze hebben meestal een hoog pH-bereik en zijn dus niet geschikt voor langdurig gebruik. Het is dus geschikt, of zelfs onvermijdelijk, om de zure spoeling te gebruiken om de haarstructuur te sluiten, of spray het hydrolaat op het haar als leave-in conditioner. Ook is het goed om te weten dat vaste shampoo een hoge concentratie tensiden bevat (in tegenstelling tot de vloeibare shampoo waar deze al in vloeistof verdund zijn) die op het natte haar worden aangebracht. Om deze reden is dit soort haarverzorging volkomen ongeschikt voor gevoelige mensen of mensen met hoofdhuidproblemen. Daarom raden wij aan om vaste shampoos slechts af en toe te gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het reizen. Het heeft ook zo zijn voordelen, voordelen zijn dat het geen bewaarmiddelen bevat, compact is en door de hoge concentratie kleinere hoeveelheden kan gebruiken. Het is dus aan ieder individu om zelf de voor- en nadelen af ​​te wegen. In onze webshop adviseren we een stevige shampoo van Botma & van Bennekom.

Afbeelding: Vaste shampoo

Voorgestelde techniek voor het gebruik van een poeparme shampoo

Stap 1: Bereid de huid goed voor op het wassen

Voordat je de low poo or no poo-methode gebruikt, is deze stap superbelangrijk en veel vrouwen (of mannen) maken hier fouten. De huid moet op het wassen worden voorbereid door deze goed nat te maken. Kort douchen op het haar is niet voldoende. De hoofdhuid van het haar moet echt heel nat zijn. Laat het water in de voorbereidingsfase voor de wasbeurt in het haar en de hoofdhuid doordringen, idealiter twee keer zoveel als je denkt dat voldoende is.

Stap 2: Was de hoofdhuid, niet het haar

Breng shampoo aan op de handpalmen, werk het in je handen en breng het vervolgens op een paar punten op de hoofdhuid aan, niet alleen op één plek op het hoofd. Begin dan met het masseren van de hoofdhuid. Het is niet belangrijk om de shampoo op de lengtes aan te brengen, omdat je voornamelijk de huid wast en het haar tijdens het uitspoelen door de rest van de shampoo wordt gewassen.

Als u een shampoo gebruikt met zeer zachte tensiden op suikerbasis , kan het voorkomen dat de shampoo tijdens het eerste gebruik niet veel schuimt. Om de zachte shampoo goed te laten schuimen heb je meer water nodig, niet meer van de shampoo. Breng daarom niet meer shampoo aan, maar meer water en ga verder met de hoofdhuidmassage. Als het je lukt om de shampoo op deze manier goed te laten schuimen, is het doorgaans niet nodig om de shampoo na het uitspoelen opnieuw aan te brengen. Maar als u denkt dat de shampoo niet goed schuimde, spoel dan de eerste keer uit en herhaal de procedure opnieuw. Voeg opnieuw een kleine hoeveelheid van het product toe en probeer het goed te schuimen door meer water op de hoofdhuid toe te voegen.

Verdraagbaarheid van de shampoo

De verdraagbaarheid van de shampoo is afhankelijk van de samenstelling en de wastechniek. Als u spanning voelt op uw hoofdhuid of deze jeukt, controleer dan of u de juiste wastechniek heeft gevolgd. Problemen met de haarhuid ontstaan ​​vaak wanneer de shampoo niet goed wordt uitgespoeld. De resten van de shampoo blijven dan op de hoofdhuid achter en kunnen deze irriteren. De huid kan vettiger worden of reageren met het verschijnen van roos. Als u zeker weet dat de wastechniek correct is, maar de shampoo u toch irriteert, kunt u gevoelig zijn voor de concrete formulering van de shampoo of de pH-waarde van de shampoo. Sommige natuurlijke en niet-giftige shampoos gebruiken alcohol als conserveermiddel, wat in hoge concentraties irritatie of uitdroging kan veroorzaken. Kies dan voor shampoos die gefermenteerde extracten gebruiken voor conservering of shampoos waarbij alcohol op de laatste positie in de ingrediëntenlijst staat.

Conditioner: ja of nee?

Voor het merendeel van de shampoos is het noodzakelijk om na het wassen de conditioner te gebruiken. Shampoo opent het haar en wast het, conditioner sluit het haar vervolgens en maakt het oppervlak glad. Als de shampoo een pH heeft die nogal hoger is dan optimaal (optimale pH ligt tussen 4,5-5,5), gebruik dan zeker de conditioner of de zure spoeling. Sommige conditioners worden alleen voor de lengtes gebruikt, andere zijn ook bedoeld voor de haarhuid. Of je kunt een bloemenwater proberen dat kan dienen als een leave-in conditioner, waardoor het haar glad, glanzend en geparfumeerd wordt.

Afbeelding: Optimaal pH-bereik voor haar
Haar optimaal pH-bereik in niet-giftige haarverzorging
Bron: myhairdressers.com

Wat te vermijden bij non-toxic haarverzorging

Controleer voor aankoop van de shampoo of conditioner altijd of de ingrediëntenlijst geen ongewenste stoffen bevat - of shop in onze Pure'n'well webshop, waar wij uitsluitend niet-giftige producten hebben die zijn gecontroleerd door onze partner, een non-profit organisatie.” Svet non-toxic” dat dit onderwerp al meer dan 10 jaar bestudeert. Een non-toxic haarverzorgingsproduct mag geen siliconen, aardoliederivaten, agressieve conserveermiddelen of synthetische parfums bevatten.

 

Ben je ook geïnteresseerd in andere non-toxic onderwerpen? Je houdt misschien van:

Bronnen:
  • Pavlistova, Pavla en Hrivnakova, Katarina. Svet non toxic: mene je vice , CPress, 2021.
27 augustus 2023
Tags: Hair Care