In deze blog zullen we het parfumerievak wat gedetailleerder bekijken, om te begrijpen wat het verschil is tussen een commercieel parfum en een echt natuurlijk parfum. Samen met het merk Aimeé de Mars zullen we enkele belangrijke vragen beantwoorden: Wat is een natuurlijk parfum? Is het altijd biologisch? Beperkt het allergische reacties? Duurt het lang? … Vind alles wat je moet weten over dit soort parfum.

Parfumerie is kunst die zijn geheimen kent

De parfumerie zoals we die nu kennen dateert uit de 19e eeuw, met de opkomst van petrochemicaliën. Het biedt daarom zogenaamde synthetische tonen aan, essentieel voor gevarieerde en niet-gevaarlijke reukpartituren, maar ondanks dat dit ambacht oorspronkelijk uitsluitend op natuurlijke ingrediënten was gebaseerd, waren de alternatieven die vanuit natuurlijk oogpunt aan de consument werden aangeboden na de “petrochemische revolutie” zeldzaam tot voor kort. Consumenten beschikken nooit over de volledige lijst met ingrediënten van het parfum, maar alleen over de allergenen (vaak natuurlijk), alcohol en het beroemde woord ''parfum/geur'', dat alle andere ingrediënten kan bevatten die niet op de etiketten staan ​​vermeld. Met natuurlijkheid streeft de industrie naar meer transparantie.

Parfumerie is mysterieus, omdat deze kunst gevoelig is en omdat de regels nog steeds erg vaag zijn om het werk van de neuzen te beschermen. Deze industrie heeft enkele geheimen, vooral als het gaat om parfumformules. Dus hoewel de wet zeer streng is met betrekking tot de INCI-lijsten van cosmetica en make-up, is er een juridische maas in de wet die een parfumeur niet verplicht zijn formule openbaar te maken, omdat het een commercieel geheim is. Daarom weten we vaak niet waar de grondstoffen vandaan komen.

Afbeelding: Parfumerie

Parfumeriecursus Florence Italië

“Florence-parfumerie-cursus-Italië”
Bron: https://www.studiainitalia.com/en/perfume-making-history-perfumery-workshop-florence/

Wat is een natuurlijk parfum?

Concreet is een 100% natuurlijk parfum een ​​parfum zonder enige synthetische noot en dus zonder enige noot die voortkomt uit petrochemicaliën. “ Om een ​​parfum natuurlijk te laten zijn, moet het minstens 95% natuurlijke ingrediënten bevatten volgens de ISO-norm, die extreem gedefinieerd is. Dat verkleint het scala aan mogelijkheden, want waar een klassieke parfumneus ongeveer 4.000 tonen heeft, zal iemand die naar natuurlijke formules kijkt er slechts ongeveer 400 hebben”. Dit houdt dus in dat je jezelf berooft van bepaalde reukfamilies, zoals muskus, die tegenwoordig alleen maar synthetische tonen zijn.

Er schuilt echter een subtiliteit onder de synthetische tonen: “Je moet weten dat bepaalde tonen synthetisch worden genoemd, ook al komen ze uit de plantenwereld. Om bijvoorbeeld ambergris te vervangen, een muskus die erg populair is in de parfumerie en oorspronkelijk afkomstig is van potvissen, kunnen we ambroxan gebruiken, een muskus die is gesynthetiseerd uit salie. Het is dus een natuurlijke noot omdat het afkomstig is van een plant, maar wel is gesynthetiseerd”.

Daarnaast zijn ook andere ingrediënten zoals siliconen, kleurstoffen en ftalaten verboden in natuurlijke parfums.

Natuurlijke parfums

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste vragen over natuurlijke parfums.

De garantie van een natuurlijk parfum

Met de komst van schone schoonheid uit de Verenigde Staten zien we de opkomst van veel merken die een paar natuurlijke materialen in de kijker zetten, zonder daarvoor gecertificeerd te zijn.

De enige garantie voor een echte natuurlijke geur is dus dat het product gecertificeerd is door een onafhankelijke organisatie (Ecocert of Cosmecert) met het Cosmebio/COSMOS-logo aangegeven op het product. In dit geval bewijst het dat het product voldoet aan het zeer strikte handvest van biologische en natuurlijke cosmetische producten.

Natuurlijk parfum versus conventioneel parfum

Het bekendste product in de parfumerie is een alcoholisch parfum (ook wel fijn parfum genoemd). Het wordt verkregen door een parfumconcentraat of "sap", een mengsel van synthetische geurstoffen en natuurlijke extracten, te verdunnen in ethylalcohol.

Fijne parfumerieparfum is een verdunning van een parfumconcentraat in ethanol.

Afhankelijk van de concentratie van de geparfumeerde basis kunnen verschillende producten worden verkregen:

 • parfum (15 tot 30%)
 • eau de parfum (8 tot 15%)
 • eau de toilette (5 tot 8%)
 • Keulen (3 tot 5%)
 • sportwater (1 tot 3%)

De parfumeur gebruikt twee belangrijke groepen grondstoffen: natuurlijke producten en synthetische verbindingen.

1. Natuurlijke verbindingen:

In de formule van een parfum kunnen verschillende extracten van plantaardige oorsprong (van bloemen, bladeren, wortels, zaden, schors, harsen, enz.) en dierlijke oorsprong worden gebruikt. Er kunnen twee grote families van extracten worden onderscheiden. Extracten verkregen door hydrodestillatie, stoomdestillatie of expressie, essentiële oliën of essences genoemd. En de producten die worden verkregen door extractie met behulp van een organisch oplosmiddel genaamd beton, absolute, harsachtige of oleohars, tinctuur.

Er zijn ook natuurlijke isolaten, zoals:

 • Benzaldehyde NAT: molecuul dat van nature aanwezig is in amandelen.
 • Vanilline NAT: synthese uit natuurlijk kruidnagel-eugenol

2. Synthetische verbindingen

We kunnen twee soorten synthetische verbindingen classificeren: synthetische moleculen uit de natuur: identieke moleculen, en synthetische moleculen die door de mens zijn uitgevonden.

Voorbeelden van identieke moleculen (molecuul dat in de natuur bestaat en niet door de chemie is uitgevonden):

 • Synthetische vanilline
 • Synthetische benzaldehyde
 • Synthetische Linalool

Voorbeelden van synthetische moleculen (molecuul uitgevonden en gesynthetiseerd):

 • Ethylvanilline: vanillenoot++
 • Methylionon: violette snoepnoot

De ingrediënten van Aimée de Mars eau de parfums zijn samengesteld uit 98% tot 100% natuurlijke oorsprong, met:

 • ALCOHOL: VAN NATUURLIJKE ORGANISCHE TARWE, op natuurlijke wijze gedenatureerd door EO's
 • WATER: AIMÉE KELTISCH BRONWATER
 • PARFUMCONCENTRAAT: Het parfumconcentraat is in het geval van een natuurlijk parfum samengesteld uit natuurlijke grondstoffen zoals essentiële oliën, natuurlijke isolaten, absolute stoffen, harsen en natuuridentieke moleculen. (Synthetische parfums bevatten 50-90% moleculen van synthetische oorsprong.)
 • CHEMISCHE FILTERS: NEE (afwezig in natuurlijke formuleringen)
 • KLEURSTOFFEN: NEE (afwezig in natuurlijke formuleringen)
 • STABILISATOR (BHT, BHA): NEE (afwezig in natuurlijke formuleringen)

Laten we teruggaan naar alcohol: waarom gedenatureerd?

In cosmetica moeten producenten, in tegenstelling tot voedsel waarbij alcohol wordt gedronken, aan de douane bewijzen dat het gebruik van alcohol niet voor voedsel bedoeld is. Ook moet de alcohol worden “gedenatureerd” met een hulpstof die hem ongeschikt maakt voor consumptie. Meestal wordt gezegd dat het wordt gedenatureerd door een chemisch ingrediënt zoals bitrex of dietylftalaat (DEP). En ja, de meeste ftalaten zijn verboden vanwege hun schadelijkheid, maar de DEP nog niet!

Er zijn andere manieren om alcohol te denatureren, bijvoorbeeld met etherische oliën, die vervolgens door de douane gevalideerd moeten worden. Daarom zie je zelfs in bepaalde natuurlijke parfums niet altijd 100% natuurlijk vermeld staan, maar 99,9% natuurlijk. Alleen 100% natuurlijk is de garantie dat de alcohol niet is gedenatureerd door een chemisch additief. Bij biologisch is de gebruikte alcohol gecertificeerd biologisch, vaak is het tarwealcohol .

Het water

In de samenstelling van een parfum zit water van 10 tot 20%, afhankelijk van het gewenste alcoholgehalte. Het is ook aanwezig om vaste lichamen (was) die van nature in het concentraat aanwezig zijn tijdens de filtratie-/glazuurfase te helpen neerslaan. In de parfums van Aimée de Mars hebben ze gekozen voor een heel bijzonder water: het Keltische bronwater van Aimée, dat een zeer hoge trillingssnelheid heeft.

Kleurstoffen en chemische filters

U kunt de namen zien van kleurstoffen zoals violet 2 (CI 60730), rood 33 (CI 17200) of geel 6 (CI 15985), die deel uitmaken van de familie van niet-neutrale azokleurstoffen voor de huid. Het ergste zijn echter chemische filters zoals benzofenon 3 of butylmethoxydibenzoylmethaan, die op de officiële lijst van autoriteiten staan ​​en waarvan bewezen is dat ze hormoonontregelaars zijn .

Het concentraat

Het concentraat zal in verschillende percentages in de parfumcomposities terechtkomen. En dit is afhankelijk van het soort product: cologne, eau de toilette, eau de parfum of parfum. De concentratie neemt uiteraard toe als je naar de categorie parfum gaat en dit gaat samen met de intensiteit en de grip op de huid. De percentages variëren sterk per parfummerk. Onder de essentiële oliën vinden we de essentiële oliën van citroen, bergamot, lavendel, ceder, sandelhout, enz. Absoluten zijn plantenextracten die hun essentie niet geven met waterdamp, zoals bijvoorbeeld absoluten van jasmijn, benzoë of tonkaboon. . Isolaten zijn natuurlijke moleculen of afgeleid van petrochemicaliën zoals vanilline (vanille), ionon (violet), enz.

Het prijsverschil tussen een synthetisch concentraat of een natuurlijk concentraat ligt ergens tussen de factor 10 en 15.

En zonder te vergeten dat dit het grote verschil zal maken tussen een natuurlijk parfum en een synthetisch parfum. De vibratie en energetische werking van het parfum zullen inderdaad helemaal niet hetzelfde zijn.

Blijft het natuurlijke parfum lang hangen?

Technisch gezien, en omdat er niet langer synthetische tonen zoals muskus aanwezig zijn, waardoor de geur langer blijft hangen, gaat het 100% natuurlijke parfum minder lang mee. “Het is een grote uitdaging om natuurlijke parfums lang mee te laten gaan, maar omdat we 95% natuurlijke ingrediënten gebruiken, kunnen we met de 5% die overblijft heel kleine vleugjes muskus in onze parfums stoppen om een ​​interessant en boeiend parfum te garanderen.”

Maar de hausse aan natuurlijke parfumhuizen demonstreert duidelijk de honger naar meer duidelijkheid en transparantie. Het bewijst ook dat er grote vooruitgang is geboekt en dat het niet langer alleen een kwestie is van etherische oliën met geuren. “Natuurlijke parfums maken het mogelijk om ingrediënten van zeer hoge kwaliteit te gebruiken, maar je moet er wel een budget aan besteden en kiezen voor geuren die anders zijn en uit de gewone parfumerie komen.” De markt ziet dan ook de komst van subtiele en verfijnde sappen.

Beperkt natuurlijk parfum allergische reacties?

In werkelijkheid zijn maar weinig mensen allergisch voor allergene stoffen die aanwezig zijn in formules zoals linalool uit essentiële lavendelolie of geraniol uit essentiële rozenolie. Het echte probleem is wat we aan onze cosmetica toevoegen, de additieven, die op de lange termijn gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals hormoonontregelaars, ftalaten, parabenen, kleurstoffen of BHT. “Normaal gesproken kan gebutyleerd hydroxytuleen (of BHT) terechtkomen in het woord “parfum/geur” van de INCI-lijst, terwijl het iets is dat verboden zou moeten worden.”

Afbeeldingen: essentiële olie van lavendel en essentiële olie van rozen
essentiële olie van lavendelessentiële olie van rozen

Ben je ook geïnteresseerd in andere niet-giftige onderwerpen? Je houdt misschien van:

Bronnen:

https://www.aimeedemars.com/nl/blogs/parfums-naturels-soins-naturels-bougies-naturelles/parfum-naturel

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31419369/10 september 2023