In het non-toxic zorgprincipe geldt dat hoe minder meer is, of we het nu hebben over het aantal producten dat wordt gebruikt voor persoonlijke of huishoudelijke verzorging, of over de ingrediëntenlijst zelf. In dit artikel willen we enkele van de meest gebruikte samenvatten. Dit is verre van de volledige en complete lijst van schadelijke en irriterende ingrediënten. Je kunt hiervoor de database van de Environmental Working Group (EWG) of iets anders gebruiken, maar het kan dienen als eerste contactpunt bij het jezelf onderwijzen over het onderwerp. De EWG-veiligheidsbeoordeling kan echter voor sommige ingrediënten bij een non-toxic benadering min of meer verschillend zijn, omdat we bij non-toxic stoffen meestal meer nadruk leggen op het voorzorgsbeginsel en de ingrediënten uitgebreider beoordelen, dwz ook rekening houdend met het cumulatieve effect en de cocktaileffect.

Professionele garantie van het assortiment

Onze webshop werkt samen met een Tsjechische non-profit organisatie “Svet Non Toxic” (in het Engels World non-toxic) die helpt bij de professionele beoordeling van het portfolio dat wij kiezen. Professionele garant van deze organisatie is Katarina Hrivnakova. Katarína is een chemisch ingenieur van beroep met 30 jaar ervaring. Tijdens haar ervaring in laboratoria kwam ze verschillende aspecten tegen van het effect van chemische stoffen, niet alleen op de omgeving, maar uiteindelijk ook op de menselijke gezondheid en het leven.

Katarina Hrivnakova

Daarom is ze zich in haar vrije tijd ook gaan wijden aan educatieve activiteiten, al vele jaren richt ze zich op de productie van natuurlijke zepen en workshops over de productie van natuurlijke zepen en cosmetica. Momenteel zijn haar zepen al een gecertificeerd product van de hoogste non-toxic kwaliteit en vind je ze onder het merk Alchymistky (binnenkort ook te vinden in onze webshop).

Katarina is tevens co-auteur van het boek Svet Non Toxic, samen met Pavla Pavlistova (voorzitter van de organisatie), waar zij primair verantwoordelijk was voor de professionele kant van de gedeelde informatie. Onderstaande lijst komt daar vandaan.

Welke stoffen horen niet bij een non-toxic huishouden?

Aluminium: Het creëert oxidatieve stress op cellen door het hele lichaam, wat DNA-schade en cellulaire veroudering veroorzaakt. Anti-transpiranten die aluminium bevatten, hebben een samentrekkend effect op keratine, waardoor het de zweetbal sluit, er is geen natuurlijke uitscheiding van zweet, dat zich ophoopt in de lymfe. Als gevolg hiervan worden hormonen niet goed uit het lichaam vrijgegeven. Aluminium wordt er ook van verdacht borst- en prostaatkanker te veroorzaken. Aluminium hoopt zich op in het botweefsel, waardoor het verzwakt, waardoor het een negatief effect kan hebben op de ontwikkeling van osteoporose. Eenmaal geabsorbeerd hoopt aluminium zich op in botten, hersenen, lever en nieren, waarbij bot de belangrijkste aluminiumopslagplaats bij mensen is. Aluminium verwijdert magnesium, calcium en ijzer uit het lichaam en hoopt zich op in de hersenen. Sporen van aluminium passeren de bloed-hersenbarrière en hopen zich geleidelijk op in de grote piramidale neuronen van de hippocampus, cortex en andere delen van de hersenen die kwetsbaar zijn voor de ziekte van Alzheimer. Er is vastgesteld dat aluminium granulomen veroorzaakt. Aluminium is giftig voor de huid en veroorzaakt oxidatieve stress. Aluminium wordt sterk geabsorbeerd door blootgestelde of geïrriteerde huid. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ionisch aluminium oxidatieve stress in borstweefsel veroorzaakt.

Benzylalcohol: Conserveermiddel. Kan bij sommige personen huidsensibiliserend werken en kan volgens een onderzoek uit 1998 bij bepaalde concentraties "een reactie van het immuunsysteem uitlokken die jeuk, branderigheid, netelroos en blaarvorming op de huid kan omvatten". Het is een veel voorkomend huidallergeen. Hoge concentraties kunnen bij sommige personen astma en bronchitis veroorzaken. Benzylalcohol werd voorheen in de neonatale zorg gebruikt als conserveermiddel in intraveneuze infusen, maar benzylalcoholvergiftiging begint bij zuigelingen voor te komen en het gebruik is nu stopgezet. Het kan reageren met titaniumdioxide om aldehyden te vormen, waaronder formaldehyde. Het is niet bekend of en hoe benzylalcohol reageert op het menselijke voortplantingssysteem.

Moet u producten vermijden die essentiële oliën van ylang ylang of jasmijn bevatten? Benzylalcohol in zijn natuurlijke versie is een bestanddeel van sommige essentiële oliën, maar is een ondergeschikt onderdeel van deze essentiële oliën. Toxische reacties en allergieën voor benzylalcohol treden meestal op wanneer de geïsoleerde chemische stof in hogere concentraties als conserveermiddel wordt gebruikt (1-5% van het product). Een product dat een van deze essentiële oliën bevat, kan 5% etherische olie bevatten, waarvan 1% benzylalcohol kan zijn, zodat de totale concentratie benzylalcohol 0,005% zal zijn. Als u in het verleden een allergie voor benzylalcohol heeft gehad, is het raadzaam deze twee essentiële oliën (ylang ylang en jasmijn) te vermijden. Als dit echter niet het geval is, is de concentratie niet zo dat er een risico ontstaat.

BHA en BHT : Butylhydroxyanisol en butylhydroxytolueen (niet te verwarren met BETA HYDROXY ACID, bijv. salicylzuur, deze zijn prima): gebruikt als conserveermiddel in bijv. make-up, reinigingslotions, anti-age moisturizers. Verschillende onderzoeken hebben de kankerverwekkende effecten van BHA bij mannen bevestigd in de vorm van zaadbalkanker en verminderde vruchtbaarheid, en hebben ook de eigenschappen van het vrouwelijke hormoon oestrogeen nagebootst. Effecten op de huid kunnen zich manifesteren als jeuk, branderigheid, netelroos en blaarvorming.

Cocamide DEA en MEA: emulgator, verhoogt het schuimvermogen van cosmetische producten en zorgt voor schuimstabiliteit. Allergeen, mogelijk kankerverwekkend.

Cocamidopropyl betaïne : Allergeen (allergeen van het jaar 2004), veroorzaakt oogirritatie maar ook eczeem of rosacea. Kan schadelijke verontreinigingen bevatten (bijv. dimethylaminopropylamine, amidoamine en natriummonochlooracetaat).

DEA (diethanolamine), TEA (triethanolamine): zijn kleurloze vloeistoffen of kunnen de vorm hebben van kristallijne alcohol. Ze worden gebruikt als oplosmiddel, emulgator of wasmiddel (bevochtigingsmiddel). In cosmetische producten werken ze verzachtend. Er ontstaan ​​problemen wanneer ze worden gecombineerd met bepaalde ingrediënten (bijvoorbeeld 2-broom-2-nitro-propaan-1,3-diol) of verontreinigd zijn met natriumnitraat. Hoewel er geen bewijs is voor een verband met kanker, documenteert onderzoek dat deze ingrediënten kankerverwekkend zijn bij dieren.

Diazolidinylureum (ureum): Gebruikt als hydraterend ingrediënt. Sommige onderzoeken hebben zich geconcentreerd op de mogelijke toxiciteit en kankerverwekkendheid ervan, vooral als gevolg van de uitstoot van formaldehyde. Daarom waarschuwen veel wetenschappers en artsen ervoor. (Michael Roizen, MD, en Mehmet C. Oz, MD, hebben het bijvoorbeeld in het boek You: Being Beautiful op de lijst met te vermijden ingrediënten gezet).

Fluoride: een additief in tandpasta's. Vooral prof. Strunecka waarschuwt voor de toxiciteit ervan. Het hoopt zich in de loop van de tijd op in weefsels, reageert met enzymen en veroorzaakt een aantal ernstige nadelige gezondheidseffecten, waaronder neurologische en endocriene disfunctie.

Tetranatrium EDTA : persistent en chelerend middel. Het wordt geproduceerd door de reactie van ethyleendiamine, formaldehyde en waterstof of natriumcyanide. Uit dierstudies is gebleken dat het cytotoxisch (levertoxine) en genotoxisch (giftig voor DNA, wat tot mutaties kan leiden) is bij orale inname. Het is niet kankerverwekkend gebleken. Het is niet per se goed opneembaar door de huid, maar vanwege zijn chelaatvormende eigenschappen kan het de opname van andere aanwezige chemicaliën verhogen. Schadelijk bij gebruik als spray, omdat het astma of irritatie van de luchtwegen kan veroorzaken.

Ftalaten (DBP / DMP / DEP): Ftalaten zijn een groep ftaalzuuresters en worden voornamelijk in een verscheidenheid aan industriële en consumententoepassingen gebruikt als weekmakers van polymeren, voornamelijk PVC (polyvinylchloride). Ze worden echter ook gebruikt in de cosmetica-industrie: ze worden aangetroffen in lippenstiften, nagellakken en haarsprays, vooral in cosmetische producten die buiten de EU zijn vervaardigd. Ftalaten worden vaak niet vermeld als ingrediënten op de etiketten van cosmetische producten en worden meestal vermeld onder de naam parfum/geur. Ze hebben een bewezen negatief effect op het hormonale systeem: ze verminderen de vruchtbaarheid en veroorzaken een gebrekkige ontwikkeling van mannelijke foetussen. DEHP en DBP zijn geclassificeerd als giftige stoffen voor de voortplanting volgens EU-richtlijn 67/548/EEG betreffende de classificatie en etikettering van gevaarlijke stoffen.

2-Bromo-2Nitropropane-1,3Diol: gehalogeneerd conserveermiddel waaruit formaldehyde vrijkomt.

MIT, MCI en BIT (Methylisothiazolinone, methylchloroisothiazolinone en benzisothiazolinone): Conserveermiddel en antimicrobieel additief. Volgens onderzoek veroorzaakt MIT auto-immuunhuidziekten, die zich niet alleen uiten in eczeem. Zeer allergeen. Immunocompromitterend. Het wordt ook aangetroffen in de bouwsector: verf, badkamersiliconen in een tube, verschillende vloeibare mengsels (prefab gips, mortel, ...).

Chemische filters in zonnebrandproducten : Oxybenzone, avobenzone, benzofenon, ethylhexyl p-methoxycinnamaat, 2-ethylhexylsalicylaat, homosalaat octocryleen, glyceryl PABA, octylmethoxycinnamaat: dit zijn synthetische chemicaliën, ze worden door onze huid opgenomen, produceren vrije radicalen en knoeien met onze huid. hormonen, nadelige bijwerkingen en allergische reacties veroorzaken. Alternatief: producten met minerale filters - zinkoxide en titaniumdioxide (let op: titaniumdioxide werd in februari 2022 opnieuw beoordeeld door de Europese Unie voor gebruik in boodschappen, dus uit voorzorg raden we het niet aan voor producten voor persoonlijke verzorging die op grote schaal worden gebruikt delen van het lichaam, zoals zonnebrandmiddelen), maar pas op voor de nanodeeltjes, ze worden zo gebruikt dat de crème niet zo'n witte film achterlaat, maar het is niet ideaal, ze dringen door in de huid en we weten nog niet hoe veilig zijn de nanodeeltjes. Het is veiliger om alleen zinkoxide (niet-nano) te gebruiken.

Parabenen : worden in grote hoeveelheden gebruikt als conserveermiddel in gewone en luxe lichaams- en huidcosmetica. Parabenen werken door de activiteit van enzymen te blokkeren of te remmen. Er zijn resten van parabenen gevonden in menselijk borstweefsel, maar een verband met borstkanker is nog niet bevestigd. Van parabenen is aangetoond dat ze een oestrogene werking hebben (ze kunnen hormonen nabootsen). Met name propylparabenen hebben een aanzienlijk negatief effect op de mannelijke voortplantingsorganen, waardoor de spermaproductie wordt verminderd.

PEG-100 stearaat en andere PEG-ingrediënten: PEG-100 stearaat, ook wel polyvax genoemd, wordt voornamelijk gebruikt als emulgator in cosmetica en voeding. PEG-100 Stearaat is een geëthoxyleerde chemische stof, wat betekent dat het is gemaakt met behulp van het kankerverwekkende ethyleenoxide, waarvan sporen, en het kankerverwekkende bijproduct 1,4-dioxaan, in het product kunnen achterblijven. Het kan huidirriterend zijn als het op een beschadigde huid wordt gebruikt. Ze kunnen worden vermeld als "gemaakt van kokosnoot", maar geloven niet dat dit ingrediënt "natuurlijk" is. Polyethyleenglycolen vormen een grote groep stoffen die universeel worden gebruikt om de doorlaatbaarheid van de huid te vergroten. De andere ingrediënten, dat wil zeggen wat er in de huid wordt ingebracht, zijn hier dus van groot belang.

PPD (parafenyleendiamine - azokleurstof): Deze chemische stof komt voornamelijk voor in donkere tinten haarkleurmiddelen. Het kan zich ook verbergen onder andere namen, zoals deze: p-fenyleendiamine, diaminobenzeen, benzeendiamine, aminoaniline. Naast haarkleurmiddelen wordt ook PPD toegevoegd als tatoeage-inkt of als antioxidant in rubberproducten. Sommige fabrikanten vervangen PPD door een stof genaamd para-tolueendiaminesulfaat (PTDS), waar echter ongeveer de helft van de mensen die allergisch zijn voor PPD ook op reageren. Verwante stoffen zoals diaminotolueen of diamino (hydroxyethyl )benzeen lopen ook het risico op allergieën (Pas op voor kruisallergieën - chemicaliën die lijken op PPD, bijvoorbeeld parabenen).

Fenoxyethanol (fenoxyethanol): een veelgebruikt additief dat wordt vermeld als een "geur" ​​en ook wordt gebruikt als conserveermiddel. Het kan worden gemaakt van kankerverwekkende en giftige verbindingen. Reproductieve toxine. Helaas wordt het vaak aangetroffen in zogenaamde ‘natuurlijke’ producten. Daar wordt het gebruikt als conserveermiddel en vervangt het parabenen (parabeenvrij product). Het wordt ook vaak gebruikt als geuringrediënt. Veel fabrikanten en bedrijven die zich richten op zogenaamde natuurlijke cosmetica maken nog steeds gebruik van synthetische geurstoffen. Ze beweren dus misschien dat ze geen ftalaten gebruiken, maar hun producten bevatten nog steeds fenoxyethanol! Daarom garandeert het label ‘ftalaatvrij’ of ‘parabeenvrij’ niet de absolute veiligheid van een product. Telkens wanneer het label "geur" ​​in de ingrediënten voorkomt, kan fenoxyethanol aanwezig zijn, samen met eventuele schadelijke synthetische chemicaliën. Fenoxyethanol is chemisch structureel vergelijkbaar met parabenen, dus de toxiciteit ervan voor het voortplantingssysteem is niet verrassend. Merk ook op dat sommige bedrijven beweren dat hun fenoxyethanol uit natuurlijke bronnen wordt gewonnen. Hoewel dit het risico op besmetting met ethyleenoxide verkleint, heeft het nog steeds dezelfde chemische structuur en kan het vergelijkbare risico's met zich meebrengen.

Natriumlauryl en natriumlaurethsulfaat (SLS en SLES) : het is een tenside, een oppervlakteactieve stof. Het wordt aangetroffen in 90% van de gewone shampoos, waaronder babyshampoos, tandpasta's, douchegels en badadditieven. Het wordt toegevoegd om te schuimen. Het is een ‘reiniger’ die irritatie aan de huid, ogen en hoofdhuid kan veroorzaken. Volgens het Britse Women's Environmental Network zijn er aanwijzingen dat SLS negatieve effecten heeft op de voortplanting en het immuunsysteem en de lever kan beschadigen. (Waarschuwing: SCS, natriumkokossulfaat, heeft hetzelfde effect). SLES zou een iets mildere irriterende werking hebben, maar het is opnieuw een geëthoxyleerde stof en door ethoxylering bestaat er een risico op besmetting met de kankerverwekkende stoffen ethyleenoxide en 1,4-dioxaan.

Pas ook op voor de tenside met het label TEA-Laurylsulfaat, een schuimmiddel dat in de VS op de markt is gebracht maar binnenkort ook elders aangetroffen kan worden. Het bevat het gevaarlijke methylisothiazolinone, de verkoper mag u hiervoor niet waarschuwen.

Siliconen : Siliconen in de formulering zijn gemakkelijk te herkennen aan de achtervoegsels CONE, SILOXANE of CONOL in de namen van de ingrediënten (bijv. DIMETHICONE, AMODIMETHICONE, TRIFENYL TRIMETHICONE, CYCLOPENTASILOXANE, DIMETHICONOL). De meeste siliconen zijn niet of slechts gedeeltelijk in water oplosbaar en daarom kunnen de siliconen niet worden afgewassen zonder herhaald gebruik van sterke tensiden, die niet alleen de siliconen geleidelijk afwassen, maar ook de natuurlijke beschermende laag van de huid afwassen. Siliconen hebben daarom de neiging om laagjes te blijven vormen en precies het tegenovergestelde te gaan doen van toen ze voor het eerst werden gebruikt. Het bedekte haar is dan gevoeliger voor breuk, kroezen, accepteert geen hydratatie, kan niet op natuurlijke wijze gekleurd worden, enz. Er is een soortgelijk probleem met huidproducten. Ze hebben een aanzienlijk negatieve impact op het milieu (ze zijn vrijwel onmogelijk biologisch afbreekbaar).

Natriumbenzoaat en kaliumbenzoaat: Dit zijn voornamelijk voedselconserveermiddelen, maar worden ook in cosmetica gebruikt. In aanwezigheid van vitamine C (ascorbinezuur, zowel synthetisch als natuurlijk, dat in sommige extracten aanwezig is) kan kankerverwekkend benzeen vrijkomen. Volgens controles van de FDA (Food and Drug Administration, VS) is in verschillende producten (vruchtendranken en sappen voor kinderen geconserveerd met benzoaten) benzeen aangetroffen in hoeveelheden die 2,5 en 5 keer hoger zijn dan de WHO-limiet voor drinkwater. In 2017 werd natriumbenzoaat voor testen toegevoegd aan het contactallergenenpanel van de Contact Dermatitis Society of America.

Synthetische geuren - geur: 95% zijn aardoliederivaten en kunnen conserveermiddelen zoals MIT bevatten. Hoewel er geen duidelijk bewijs is dat parfums allergieën veroorzaken, zijn kinderen gevoeliger voor synthetische geuren en kunnen ze een allergische reactie ontwikkelen. Een recent onderzoek door de Amerikaanse Environmental Working Group bevestigde dat veelgebruikte parfums en eau de toilette ongeveer 14 verborgen chemicaliën bevatten die niet op de verpakking staan ​​vermeld. Tot deze chemicaliën behoren stoffen die verband houden met hormoonverstoringen en allergische reacties, en vele andere die nog niet zijn getest op gezondheidsrisico's.

Lees meer over de synthetische geurstoffen in onze blog .

synthetische geur

Triclosan: Triclosan heeft aanzienlijke negatieve effecten op de menselijke gezondheid. Er is aangetoond dat het de endocriene en hormonale systemen verstoort. Het veroorzaakt dus veranderingen in de samenstelling van hormonen in het menselijk lichaam, onvruchtbaarheid, seksuele disfunctie, schildklierdisfunctie, gewichtstoename, vervuilt de moedermelk en wordt diep afgezet, vooral in het vrouwelijk lichaam (bij zwangere vrouwen kan het leiden tot foetale degeneratie) . Het kan de ontwikkeling van aangeboren, genetische defecten bevorderen. Veroorzaakt antibioticaresistentie bij bacteriën. Verergert allergische aandoeningen en is op zichzelf een trigger voor allergische reacties. Het wordt geassocieerd met de ontwikkeling van hersenbloedingen en hartproblemen. Uit een onderzoek uit 2008 bleek dat 75% van de respondenten triclosan in hun urine had. Ondanks de bekende resultaten van veel onderzoeken is het nog steeds toegestaan ​​als cosmetisch ingrediënt. Het kan niet biologisch worden afgebroken.

E102 / CI 19140 : kleurstof voor levensmiddelen, geel voor levensmiddelen. Potentieel carcinogeen, is in verband gebracht met hyperactiviteit bij kinderen. In sommige landen verboden.

E133 / CI 42090 : kleurstof voor levensmiddelen, briljantblauw. Wordt gebruikt in zowel voeding als cosmetica. Potentieel carcinogeen, gekoppeld aan hyperactiviteit bij kinderen.

E120 / CI 75470: karmijn - Cochenille is een derivaat van antrachinon. Alle antrachinonen kunnen kanker veroorzaken. Anthrachinonkleurstoffen hebben echter geen chemische vorm die volledig identiek is aan E120. Het kan allergische reacties veroorzaken bij sommige gevoelige personen en cochenille is vaak betrokken bij hyperactiviteit bij kinderen. Het kan anafylaxie, astma, urticaria en hooikoorts veroorzaken.

Aardolie-ingrediënten: (u kunt de volgende namen tegenkomen: minerale olie, paraffinum liquidum, vaseline, vaseline, vaseline, propyleenglycol). Minerale olie is zo gezuiverd en behandeld dat het niet langer de oorspronkelijke grondstoffen bevat, geen antioxidanten of regenererende middelen. Je mist dus een belangrijk huidverzorgingselement als je crème alleen op aardolie-ingrediënten is gebaseerd. Deze olie zal een ondoordringbare film op de huid creëren, wat in eerste instantie misschien een voordeel lijkt omdat het vocht in de huid vasthoudt, maar op de lange termijn kunnen de cellen niet efficiënt werken, de huid zal zichzelf niet kunnen beschermen en zal begint te droog te worden. Hoewel nog steeds wordt beweerd dat gezuiverde minerale olie niet giftig is, is uit een recent onderzoek gebleken dat de koolwaterstoffen uit minerale olie afkomstig kunnen zijn uit lichaamsvet en moedermelk, waardoor deze wel in het systeem doordringt en het niet zeker is dat het volkomen veilig is om gebruik.

Quaternaire ammoniumverbindingen (QUAT): Quaternaire ammoniumverbindingen worden vaak gebruikt in haarconditioners, shampoos en zelfs lotions. Ze zorgen voor een glad gevoel op het haar en de huid. Ze hebben ook antimicrobiële eigenschappen en worden vaak gebruikt als conserveermiddel. Er zijn echter een aantal problemen verbonden aan deze stoffen (QUAT's). Ten eerste is het bekend dat ze huidirritatie en irritatie van de luchtwegen veroorzaken en dat sommige mensen er erg allergisch voor zijn. Ten tweede zijn sommige quaternaire ammoniumverbindingen, zoals benzalkoniumchloride, fenolisch en blijken ze hormoonontregelaars te zijn, wat betekent dat ze de functie van hormonen in het lichaam verstoren. Het is ook bekend dat ze giftig zijn voor in het water levende organismen, waardoor ze door wassen het milieu beschadigen.

Enkele voorbeelden van quaternaire ammoniumverbindingen:

Babassuamidopropalkoniumchloride, benzalkoniumchloride, benzathoniumchloride, methylbenzethoniumchloride, cetalkoniumchloride, quaternium-15-chloride, stearalkonium, polyquaternium guarhydroxypropyltrimoniumchloride, behentrimoniumchloride, behentrimoniummethosulfaat. Quaternium-15 valt onder de EU-richtlijn cosmetische producten en kan in een maximale concentratie van 0,2% worden gebruikt in cosmetische en lichaamsverzorgingsproducten. Naast ecotoxiciteit en huidirritatie kunnen bij veel van deze stoffen ook het giftige formaldehyde vrijkomen, een bewezen kankerverwekkende stof.

Propyleenglycol: Een organische alcohol, een van de meest gebruikte ingrediënten in cosmetica, waaronder parfums. Het kan ook worden aangeduid met de afkorting PPG en een nummer (polymeren van propyleenglycol en water). Dit zijn synthetische emulgatoren die de huid verzachten, wat als nuttig klinkt, maar pas op. Hoewel PG in wezen non-toxic is, tenzij het oraal wordt gebruikt, is gebleken dat het huidirritatie en verhoogde gevoeligheid veroorzaakt bij een concentratie van slechts 2%, waarbij een concentratie tot 50% is toegestaan ​​in de cosmetische industrie. Wetenschappers waarschuwen ook dat langdurige blootstelling van de huid kan leiden tot lever- en nierschade. Het kan verbranding in het genitale gebied veroorzaken en kan de bovenste laag van de huid binnendringen, waardoor het transport van andere stoffen in de huid wordt vergemakkelijkt. Kan in de bloedbaan terechtkomen (dampen, nevel, huid, inslikken).

Boorzuur: wordt het meest aangetroffen in oogverzorgingsproducten (dennenwater), waarin het algemeen verkrijgbaar is. Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft het echter geclassificeerd als een 'zeer zorgwekkende stof', voornamelijk vanwege de negatieve effecten op het voortplantingssysteem. Het is zelf giftig. Het giftige conserveermiddel thiomersal is ook aanwezig in oogdruppels met 'dennenwater' (risico op kwikverontreiniging).

Controversiële stoffen waarvoor wij adviseren het voorzorgsbeginsel toe te passen

Ethylhexylglycerine: Conserveermiddel, bevochtigingsmiddel. Het is een relatief nieuwe chemische stof op de markt. Veel bedrijven gebruiken het als alternatief voor parabenen en beweren dat het een ingrediënt uit natuurlijke bronnen is. Ja, de oorsprong van de stof ligt in plantaardige olie, maar om het te maken tot wat het is, is het door verschillende chemische processen aangepast. Het is dus geen volledig natuurlijke stof en de veiligheidsgegevens voor dit ingrediënt ontbreken nogal. Er zijn slechts een paar onderzoeken of recensies gepubliceerd in de National Library of Medicine.

In 2017 werd ethylhexylglycerine door de American Society for Contact Dermatitis opnieuw vermeld als mogelijk contactallergeen, dus ook dit moet worden vermeden door mensen met allergieën/atopische aandoeningen, ongeacht het feit dat fabrikanten van natuurlijke cosmetica het als veilig promoten. (Link naar origineel artikel hier)

Bisabolol: is een derivaat van kamille en wordt in cosmetica gebruikt als synthetische geur- en huidbevochtiger in aftershave, vochtinbrengende crèmes, UV-crèmes en lippenstiften. Het versnelt de penetratie van andere ingrediënten in de huid. Kan huidirritatie en roodheid veroorzaken.

GSE (druivenpitextract): Antimicrobieel ingrediënt. Het gevaar van besmetting tijdens de productie wordt hier vaak genoemd. Als gevolg hiervan kan het parabenen en andere schadelijke chemicaliën bevatten. Als het deze niet bevat, is het antimicrobiële effect bij conservering twijfelachtig en werkt het mogelijk niet betrouwbaar, en heeft het zeker niet het vermogen om effectief te conserveren in zijn pure vorm. Grapefruitzaadextract - voorbeeldsamenstelling - Ascorbinezuur 3% - Glycerol 36% - Difenolhydroxybenzeen (een quaternaire verbinding uit grapefruitbioflavonoïden) - 58,5%. Wanneer een chemische stof met een benzeenring het lichaam binnendringt, heeft deze de potentie om als oestrogeenreceptor te fungeren, deze te stimuleren en zo de oestrogeenspiegels te verhogen. Als een bedrijf GSE gebruikt, is het niet verplicht om de ingrediënten in het extract te vermelden, dus wij raad altijd aan dit te vermijden (voorzorgsprincipe).

Myristylalcohol: Myristylalcohol is een organische verbinding uit de groep van verzadigde vetalcoholen. Het is afgeleid van myristinezuur. Myristinezuur is een carbonzuur dat van nature voorkomt in nootmuskaat (waarnaar het is vernoemd) of kokosolie. Myristylalcohol wordt geproduceerd door dit zuur of zijn esters te reduceren met reactanten zoals natrium of aluminium. Het heeft de vorm van een witte, wasachtige vaste stof die vrijwel onoplosbaar is in water. Het lost op in diethylether en is enigszins oplosbaar in ethanol. Het wordt gebruikt als tussenproduct bij de chemische synthese van andere producten zoals gesulfateerde alcohol. In cosmetica wordt deze oppervlakteactieve stof gebruikt vanwege zijn verzachtende eigenschappen. Het stabiliseert emulsies en verhoogt de viscositeit van cosmetische producten. Het functioneert ook als geuringrediënt en huidconditioner. Het verhoogt ook de schuimkracht van producten. Het wordt veel gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging, vooral in huidcrèmes.

Het wordt algemeen beschouwd als een veilig ingrediënt en heeft in conventionele databases vrijwel geen risicobeoordeling. Het bewijsmateriaal over de veiligheid van plaatselijke preparaten die emulgatoren en viscositeitsversterkers bevatten, is echter beperkt.

Carrageen: verdikkingsmiddel met vermoedelijke kankerverwekkende effecten. Volgens onderzoek is carrageen van voedingskwaliteit in verband gebracht met darmontstekingen die tot kanker kunnen leiden, zelfs in kleine doses. Het zit vooral in tandpasta's. Volgens andere bronnen is de carcinogeniteit niet bewezen, maar zijn er wel negatieve effecten op het GIT (maag-darmkanaal) en verergering van maag-darmproblemen bij consumptie van carrageen (bijvoorbeeld bij gebruik als verdikkingsmiddel) vermeld. Een verbod op het gebruik van carrageen als additief wordt overwogen. Dit is een klassieke situatie waarin verschillende onderzoeken elkaar tegenspreken. Daarom wordt aanbevolen dit additief te vermijden, vooral in voedsel, omdat het niet onvermijdelijk is. (Meer in het artikel, bijvoorbeeld hier, bron)

Essentiële oliën: Helaas kunnen zelfs deze natuurlijke en vaak medicinale plantencomponenten in individuele gevallen bijwerkingen veroorzaken, zoals blijkt uit de opname van lavendel in de testkit van mogelijke allergenen van de American Dermatological Society. Mensen met allergieën/atopische klachten en vooral kinderen kunnen huidreacties krijgen, dus doe altijd een tolerantietest vóór gebruik, volg veilige verdunningen, gebruik essentiële oliën van bewezen kwaliteit van aanbevolen fabrikanten en gebruik NOOIT essentiële oliën bij jonge kinderen met eczeem.

Ben je ook geïnteresseerd in andere non-toxic onderwerpen? Je houdt misschien van:

Bron:

Pavlistova, Pavla en Hrivnakova, Katarina. Non-toxic: mene je vice, CPress, 2021.

https://svetnontoxic.org/nasteam

Artikel uit de Facebookgroep van de organisatie Svet Non Toxic: https://www.facebook.com/legacy/notes/545045339162974/

https://www.alchymistky.cz/cs/na-caji-s-alchymistkami/o-nas/alchymistky-kdo-jsme.html

22 oktober 2023