Acne veroorzaakt veel adolescenten, maar ook volwassenen, en kan tot op hoge leeftijd blijven bestaan, of tijdens de hormonale activiteit van de geslachtsklieren. Erfelijkheid, immuniteit, stress en uiteraard hormonen spelen ook een rol. Vooral tieners lopen risico, maar ook vrouwen met menstruatiestoornissen en vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOS). In deze blog zullen we ons vooral richten op de mogelijkheden voor non-toxic acnezorg, dus als je geïnteresseerd bent om dieper in de kwestie van acne te duiken, lees dan verder.

Waarmee moet je een voor acne gevoelige huid wassen en hoe maak je deze schoon?

  1. Les Huilettes Extra zachte vaste zeep voor de gevoelige huid
    Je kunt proberen je gezicht te wassen met zeep (in beperkte mate), die we anders niet te veel aanbevelen in de huidverzorging vanwege de hogere pH, maar bijvoorbeeld non-toxic zepen die zwavel, actieve kool en zink bevatten, kunnen helpen om de huid zachter te maken. desinfecteer de voor acne gevoelige huid, die gevoelig is voor overgroei van de "ondeugende" bacterie Propionibacterium acnes. Gebruik geen zepen die twijfelachtige ingrediënten bevatten, zoals minerale oliën, synthetische geurstoffen, synthetische kleurstoffen, conserveermiddelen of kunstmatige schuimmiddelen (zogenaamde sulfaten). U kunt kiezen uit één van de zeepstaven die wij in de webshop aanbieden, maar wij raden u de extra zachte zeep van het Franse merk Les Huilettes aan die de meest kwetsbare en gevoelige huid respecteert
  2. Als u zich niet op uw gemak voelt met zeep op uw huid, kunt u proberen een oplossing van gedestilleerd water met epsom of zeezout te gebruiken (ongeveer een derde theelepel per 50 ml, voeg water toe als deze concentratie prikt).
  3. Een ander hulpmiddel bij het reinigen en verstevigen van een voor acne gevoelige huid is appel- of wijnazijn, waarvoor u altijd de voorkeur moet geven aan BIO-kwaliteit. Verdun de azijn opnieuw in een hoeveelheid van ca. 1 deel azijn en 9 delen gedestilleerd water. Gebruik in plaats van gewone micellaire en reinigingswaters en chemische toners. Er kunnen ongeveer 3-5 druppels etherische olie van tea tree aan dit mengsel worden toegevoegd, als je het goed verdraagt. Maar gebruik het niet in de buurt van de ogen!
  4. Op internet kom je vaak de zogenaamde oliereinigingsmethode (OCM) tegen, die populair is bij verschillende natuurlijke en zelfgemaakte gerichte groepen of websites. Onze partners van de non-profitorganisatie “Svet non-toxic” raden deze methode niet aan voor acne, vanwege de frequente complicaties en vaak verergering van de huidaandoeningen die zij waarnemen bij de leden binnen hun groep. Naar hun mening is de OCM-methode niet geschikt voor de vette en ontstoken huid. Daarom laten we het gebruik ervan aan uw eigen discretie over.
  5. Baden in Epsom-zout en Dode Zeezout zijn ook geschikt. Een regelmatig verblijf aan zee zou zeker de beste oplossing zijn, maar niet iedereen kan het, dus verwen jezelf in ieder geval regelmatig met een bad met zeemineralen (bijvoorbeeld Dode Zee Mineralen van Das Gesunde plus).

Maskers

gezichtsmasker

Voor acne kunt u reguliere maskers introduceren die de talgproductie helpen reguleren. Naast het gebruikelijke gistmasker kun je ook een mengsel van kefir of hoogwaardige witte yoghurt + een beetje honing proberen. Je kunt deze combinatie ook verrijken met komkommersap of pulp van een niet chemisch behandelde tomaat. Gemalen of gemengde duindoorn en over het algemeen alle bessen met vitamine C zijn ook perfect, je kunt jezelf ook helpen met de inhoud van een rauwe vitamine C-capsule (bijv. Garden of life, of gebruik een beetje acerolapoeder). Je kunt ook amla-poeder (Indiase kruisbes) gebruiken als ingrediënt in een huidmasker. Een populair ingrediënt in anti-acnemaskers is groene Franse klei, actieve plantaardige houtskool (het poeder is te vinden in de apotheek onder de naam Carbofit), en ook kurkuma (maar hier wijzen we erop dat het de huid aanzienlijk verkleurt, gele en gevoeligere mensen tolereert het misschien niet goed!).

Maskers gemaakt van klei (groen, Marokkaans etc.) of modder uit de Dode Zee kunnen een goede hulp zijn als ze geen andere ingrediënten bevatten, maar houd er rekening mee dat ze de bloedcirculatie sterk bevorderen en dat de huid langdurig rood kan zijn. tijd na het aanbrengen van het masker. Wees voorzichtig met het masker met kaneel, het kan langdurig roodheid en een branderig gevoel of zelfs ernstige allergische reacties veroorzaken, daarom raden wij het bij huidmaskers liever niet aan. Zeewier kan ook heel goed worden gebruikt voor acnemaskers, bijvoorbeeld kelppoeder of Iers mos, dat tegelijkertijd de huid voedt en verrijkt met waardevol collageen.

Maskers kunnen vrij vaak worden aangebracht als ze een merkbaar positief effect hebben. Ongeveer 2-3 keer per week.

Wat te gebruiken als extra verzorging na het reinigen?

gezichtsserum

Oliën en dikke boters zijn mogelijk geen geschikte hulpmiddelen tegen acne. Idealiter lichtere serums met hyaluronzuur, salicylzuur, maar een non-toxic samenstelling met deze componenten is erg moeilijk te creëren, dus classificeren we ze meestal als een compromis. Probeer een van deze serums die we zorgvuldig voor u hebben geselecteerd.

Als u echter voldoende geduld en vastberadenheid heeft om compromisloos voor acne te blijven zorgen, kunt u uzelf in de tussentijd helpen, bijvoorbeeld met geconcentreerd of verdund neemextract of een geschikt hydrolaat (munt, rozemarijn, lavendel, salie, kamille, roos ) . .

Sommige acnepatiënten reageren goed op verse aloë vera-gel (vers vruchtvlees van de plant, niet in de handel verkrijgbare gels). Als u een plant van goede kwaliteit beschikbaar heeft, kunt u deze proberen. Een klein aantal mensen kan last hebben van een contactallergie voor de aloë-ingrediënten, dus doe eerst een tolerantietest op een kleiner stukje huid, bijvoorbeeld op de onderarm. Als er binnen 3 uur na het aanbrengen geen roodheid optreedt, kunt u Aloë gebruiken.

Oliën op acne - ja of nee?

De tolerantie van oliën bij een voor acne gevoelige huid is zeer individueel en bij de meeste mensen tamelijk slecht. Toch zijn er veel gevallen waarin oliën in een redelijke hoeveelheid goed hebben gewerkt bij de uiteindelijke verzorging. De hoeveelheid moet zeer zorgvuldig worden gekozen, begin gerust met één druppel en pas als je ziet dat de olie goed wordt verdragen, voeg je de hoeveelheid toe tot ongeveer 2-3 druppels op een vooraf bevochtigd gezicht om het hele gezicht te behandelen. Je kunt echter de meest problematische plekken met verstopte poriën overslaan, omdat deze meestal niet zo goed reageren op de olie, waardoor de olie zich concentreert op de minder vette plekken.

Oliën die het proberen waard zijn voor een huid die gevoelig is voor acne zijn onder meer lichte druivenpitolie, komijnolie van goede kwaliteit, jojoba-olie van goede kwaliteit , neemolie en arganolie van goede kwaliteit , die meestal wordt aanbevolen voor de droge huid, maar als u arganolie koopt bij een goede bron, je zult verrast zijn hoe snel en goed het absorbeert en geen vettig gevoel achterlaat.

Van boters kun je sheaboter of mangoboter gebruiken , in een zeer kleine hoeveelheid. Je kunt een geschikte ontstekingsremmende etherische olie mengen met de olie of boter, bijvoorbeeld lavendel , tea tree . Behandel de huid buiten de zogenaamde T-zone en buiten de vette of ontstoken gebieden.

Gebruik bij acne, rode plekjes en puistjes 's avonds altijd een zinkpasta (bij voorkeur olievrij, op waterbasis), waarin je een paar druppels tea tree of propolis of eikentinctuur kunt gebruiken. Gedurende de dag kunt u verdunde etherische olie van lavendel of theeboom rechtstreeks op puistjes gebruiken.

Crèmes

gezichts creme

Zelfs de vette huid heeft hydratatie nodig, dus soms is alleen verzorging op basis van reiniging en hydrosol niet voldoende, hoewel in sommige gevallen (bij een zeer beschadigde huid, waar op grote schaal commerciële cosmetica is gebruikt) de op deze manier gekozen minimalistische verzorging, paradoxaal genoeg, de beste is. oplossing voor een beperkte periode. Als u echter het gevoel heeft dat uw huid ondanks overmatige smering en verstopping van de poriën haar elasticiteit en hydratatie verliest, dan is het noodzakelijk om in beperkte mate een crème met een watercomponent te gebruiken. De olie zelf heeft geen hydraterende kracht, het helpt alleen vocht in de huid vast te houden/vast te houden. Als uw huid echter een gebrek aan vocht heeft, kunt u last hebben van een gecombineerde huid, die op sommige plaatsen vettig is, maar droog bijvoorbeeld rond de ogen en wangen. Een van de crèmes die wij aanbevelen is i+m Freistil Sensitiv Moisturizing Cream for Sensitive Skin.

Elke crème bevat oliën, dus niemand kan ooit garanderen dat bovengenoemde of een andere crème geschikt is voor iedere persoon met een problematische huid. Het is ook een mengsel van oliën, maar het voordeel van de crème is het betere hydraterende vermogen en de lichtere textuur.

Ben je ook geïnteresseerd in andere non-toxic onderwerpen? Je houdt misschien van:

Bron:

Materialen van de Facebook-groep “Svet non-toxic” (non-toxic wereld, onze partner-non-profitorganisatie). Auteur van het originele artikel is de voorzitter van de organisatie en beheerder van de FB-groep, Pavla Pavlištová. Link naar het originele artikel .

15 oktober 2023