Kleding wassen is voor iedereen een belangrijk onderdeel van de thuiszorgroutine. Als u wilt overstappen naar een non-toxic levensstijl, is het van cruciaal belang om de manier waarop u uw was wast te veranderen. Zonder dat kunnen we niet praten over een non-toxic huishouden.

Waarom is dit belangrijk en beschouwen wij natuurlijk wassen van wasgoed als een belangrijke pijler van non-toxic zorg?

Het is vanwege onze filosofie waarbij ‘less is more’, wanneer we proberen de impact van chemische stoffen in ons lichaam en leven te verminderen. Als je aan ons lichaam denkt, staat onze huid voortdurend in contact met het textiel. Textiel wordt gemaakt, gekleurd en geconserveerd met behulp van verschillende synthetische stoffen en chemicaliën. Bovendien behandelen we het met wassen, omdat we de vlekken en het vuil moeten verwijderen, en we hebben geleerd het te laten parfumeren voor de perceptie van zuiverheid en reinheid, dus gebruiken we andere chemische stoffen om dat te bereiken. Alles waarmee we wassen blijft in de textielvezels zitten en we worden er de hele dag aan blootgesteld. Daarom is niet-giftig natuurlijk wassen onvermijdelijk voor het niet-giftige huishouden.

Laten we eens nader bekijken hoe u kunt beginnen met natuurlijk wassen

Begin met het schoonmaken van je wasmachine

Bij de overgang naar non-toxic wasgoed is het cruciaal om uw wasmachine grondig te reinigen. De reden is simpel: resten van wasmiddelen nestelen zich in de wasmachine en kunnen bij het volgende wassen verder vrijkomen. Vergeet naast de eerste reiniging de regelmatige reiniging niet (wij raden ongeveer één keer per maand aan) om de wasmachine in de best mogelijke staat te houden.

 • Om kalk, geur, schimmel te verwijderen, als desinfectie en bij het overstappen op een non-toxic wasmiddel:

200 g citroenzuur of 4 liter azijn rechtstreeks in de trommel (LET OP! voeg azijn alleen toe als de wasmachine zich met water vult, moderne wasmachines voeren het water af aan het begin van het programma, waardoor het hele reinigingsproces ongeldig zou worden) en start het programma op 90 °C.

 • Om vet, zeepresten of geur te verwijderen:

  200 g frisdrank of 0,5-1 kg frisdrankpoeder, opnieuw op 90 °C, kies de duur van het programma op basis van de verstopping van de wasmachine.

  Het wordt aanbevolen om de genoemde reinigingsmethoden regelmatig af te wisselen.

  Het kan zijn dat u claims tegenkomt dat azijn bij regelmatig gebruik de wasmachine beschadigt (bijvoorbeeld afdichtingen of plastic onderdelen). Deze verklaring is echter onjuist. De concentratie azijn (nog lager tijdens het wassen/reinigen door verdunning met water) is laag en werkt daarentegen goed voor de wasmachine (het helpt aanslag en kalkaanslag te verwijderen, wat elk ander conventioneel reinigingsmiddel ook doet).

  Hoe werkt natuurlijk wassen?

  Voordat we beginnen met het analyseren van wasmiddelen, moeten we eerst eens kijken welk principe wasmiddelen werken.

  Sinds de oudheid wordt zeep vaak gebruikt voor het wassen van kleding. Wasmiddelen verschenen pas in het midden van de 20e eeuw, toen ze het lood uit zeep stalen, trots op hun hogere efficiëntie en lagere prijs.

  Klassieke zeep wordt gemaakt van olie/vet en loog. Bij gebruik van natriumhydroxide (NaOH) ontstaat een vaste zeep, bij gebruik van kaliumhydroxide (KOH) is de zeep vettig, vloeibaar.

  Plantaardige zepen (dwz zepen gemaakt van plantaardige oliën) hebben één opvallende eigenschap: vergeleken met alle andere actieve stoffen reageren ze onmiddellijk na gebruik chemisch met kalkaanslag, die altijd aanwezig is in afvalwater, om calciumzeep te vormen. Hierdoor wordt de werking van zeep op waterorganismen geneutraliseerd (zogenaamde primaire afbraak). Calciumzeep wordt vervolgens door micro-organismen volledig afgebroken tot kooldioxide en water (zogenaamde secundaire ontleding). Het gebruik van zeep is dus ecologisch en milieuvriendelijk .

  Natuurlijke waszeep

  Bij het wassen hebben we maar één doel: het vuil uit het wasgoed in het water krijgen, waarmee het vervolgens naar het afvalwater gaat. Oppervlakteactieve stoffen (tensiden), waaronder onder meer zeep, dienen om onzuiverheden op te lossen en te verwijderen. Dit zijn oppervlakteactieve stoffen die worden verkregen met behulp van zuren uit suiker, zetmeel of kokosolie. Ze binden het vuil aan zichzelf en "trekken" het uit het wasgoed in het water, waarin het vervolgens wordt weggespoeld. Oppervlakteactieve stoffen alleen zijn echter niet voldoende voor witte was, en aangezien zeep het beste wast in zacht en alkalisch water, moet het worden aangevuld met een wasverzachter, stoffen die de pH van het water aanpassen en, in het geval van witte was, ook met bleekmiddelen. Makkelijk, toch? Vraagt ​​u zich dus af waar het probleem zit?

  Wat zit er in een wasmiddel?

  We horen het voortdurend van alle kanten: wilt u dat uw wasgoed stralend wit is? Zodat de kleuren niet vervagen? Om de bloedvlek te laten verdwijnen? Zodat het zacht en donzig is als een donzige wolk en tot volgend voorjaar lekker ruikt? Maar heeft u enig idee hoe een conventioneel waspoeder dit allemaal kan bereiken?

  Als we het onschadelijke (voor onze gezondheid, maar niet voor onze portemonnee) natriumsulfaat , dat volume aan het waspoeder toevoegt zonder enig effect op de effectiviteit ervan, negeren en ons concentreren op de meest problematische componenten van conventionele waspoeders, kunnen we zeker niet worden weggelaten , Bijvoorbeeld:

  • oppervlakteactieve stoffen (bijv. alkylbenzeensulfonaten, diethanolamine) – oppervlakteactieve stoffen die in conventionele wasmiddelen worden gebruikt, worden synthetisch geproduceerd, meestal uit petrochemische grondstoffen (olie of teer), en hebben niet alleen een negatief effect op de menselijke gezondheid, maar ook op het milieu.
  • fosfaten (bijv. natriumtripolyfosfaat) – stoffen die worden gebruikt om water te verzachten en die sterk ecotoxisch zijn. Het gebruik ervan in wasmiddelen werd aanzienlijk verminderd door de EU-regelgeving.
  • optische witmakers (bijvoorbeeld stilbeenderivaten) – stoffen die UV-straling absorberen en blauw licht uitstralen, waardoor de indruk van witter wasgoed ontstaat. Je kleding wordt er dus niet echt witter van, het doet je alleen maar denken. Deze stoffen zijn aantoonbaar één van de veroorzakers van huidirritatie en tegelijkertijd giftig voor het milieu.
  • conserveermiddelen (bijv. quaternium-15, methylisothiazolinone) – zeer irriterende stoffen die onder andere sterke contacthuidreacties veroorzaken, beide stoffen zijn giftig voor menselijke organen en hebben een negatief effect op het milieu.
  • chloor – bleekmiddelen op chloorbasis zijn aantoonbaar giftig voor zowel mens als milieu.
  • synthetische parfums (meestal alleen vermeld als parfum/geur op het etiket) – synthetische geurstoffen (meestal petroleumderivaten) zijn zeer irriterend, sommige zijn zelfs bevestigd kankerverwekkend en worden daarom beschouwd als een van de schadelijkste componenten van cosmetica. Onder de algemene naam kunnen honderden tot duizenden verschillende stoffen verborgen zijn. Geurbestanddelen van natuurlijke oorsprong (bijvoorbeeld etherische oliën) worden vaak expliciet op het etiket vermeld. Meer over synthetische geurstoffen lees je in ons blogartikel .

  De lijst met schadelijke stoffen is begrijpelijkerwijs niet uitputtend, maar dat is niet de bedoeling van het artikel. Zelfs dit korte overzicht sluit 99,9% van de algemeen verkrijgbare producten uit bij het kiezen van een wasmiddel.

  En hoe zit het met een wasverzachter?

  Als we ons concentreren op wat voor de meeste mensen belangrijk is in verband met wasgoed, gaat het (misschien) verrassend genoeg niet alleen om waspoeder. Ja, we hebben een wasmiddel nodig om vuil en wasvlekken te verwijderen, maar wat maakt kleding schoon? Het meest voorkomende antwoord op deze vraag is GEUR. Veel mensen kunnen zich geen gewassen kleding voorstellen die een aantal dagen niet uit de kast zou ruiken, dus hebben ze het gevoel dat er geen reinheid bestaat zonder geur. Het is tijd om deze mythe voor eens en voor altijd te doorbreken.

  Wasverzachter vervult de functie van wasverzachter en geurcomponent in de wascyclus. Problematische wasverzachtercomponenten zijn voornamelijk de volgende:

  • synthetische parfums (meestal alleen vermeld op het etiket als parfum/geurstof, met name bijvoorbeeld benzylacetaat, alfa-terpineol) – synthetische geurstoffen (meestal aardoliederivaten) zijn zeer irriterend, sommige zijn zelfs bevestigd kankerverwekkend en worden daarom beschouwd als een van de de meest schadelijke componenten van drogisterijen en cosmetica. Onder de algemene naam kunnen honderden tot duizenden verschillende stoffen verborgen zijn. Geurbestanddelen van natuurlijke oorsprong (bijvoorbeeld etherische oliën) worden vaak expliciet op het etiket vermeld.
  • conserveermiddelen (bijv. methylisothiazolinone, benzisothiazolinone) – zeer irriterende stoffen die onder andere sterke contacthuidreacties (eczeem) veroorzaken, beide stoffen zijn giftig voor menselijke organen en hebben een negatief effect op het milieu.

  Hoe verwijder je synthetische parfums uit het wasmiddel of de wasverzachter uit je kleding?

  Omdat de synthetische geurbestanddelen die in vrijwel elk conventioneel wasmiddel zitten, zoals reeds vermeld, zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en vaak zelfs kankerverwekkend, is het onvermijdelijk om instructies te vermelden over hoe u deze giftige stoffen uit uw wasgoed kunt verwijderen.

  De aanbevolen procedure voor katoenen kleding is als volgt:

  1. Sorteer het wasgoed op kleur.
  2. Week het wasgoed in een bad met wassoda, kristalsoda of zuiveringszout. De katoenvezel opent zich in een alkalisch milieu, de vezel verandert van profiel waardoor giftige stoffen makkelijker verwijderd kunnen worden. De verhouding bedraagt ​​ca. 1 kopje zuiveringszout en 3 volle lepels zuiveringszout per 20 liter water. Laat enkele uren weken.
  3. Spoel het wasgoed uit en wring het uit.
  4. Was de kleding minimaal 2 keer achter elkaar met een niet-giftig wasmiddel (je kunt ook zuiveringszout toevoegen in een hoeveelheid van 1/3 van de hoeveelheid wasmiddel, (dwz voor 60 g poeder 20 g frisdrank) en voeg ook een non-toxic glansspoelmiddel (azijn of citroenzuur ) Geef indien mogelijk een extra spoelbeurt.
  5. Hang de gewassen kleding idealiter minimaal 24-48 uur buiten. Vorst en regen vormen geen obstakel.
  6. Herhaal punten 4 en 5 indien nodig.

  Hoe zorg je op een non-toxic manier voor je wasgoed?

  En nu is het tijd om van giftig water naar non-toxic water te gaan. Maak je geen zorgen, non-toxic wassen is niet ingewikkeld, je hebt verschillende opties.

  Dus wat maakt non-toxic wasmiddelen beter? Als we uitgaan van het overzicht van giftige stoffen die conventionele wasmiddelen bevatten, is het duidelijk dat we in ecologische en zachte producten (niet) vooral het volgende zullen vinden:

  • zachte oppervlakteactieve stoffen – geen olie, geen synthetische stoffen, maar puur natuurlijke zeep gemaakt van plantaardige oliën, of oppervlakteactieve stoffen afgeleid van natuurlijke grondstoffen (bijv. suiker, kokosolie etc.).
  • zeolieten of citraat voor het ontharden van water – zeolieten zijn een zachtere variant van de ontharder, dankzij hun poreuze structuur. Dit zijn aluminium-siliciummineralen die in de natuur voorkomen, maar ook synthetisch worden geproduceerd (waarbij synthetische stoffen de boventoon voeren). Dankzij hun poreuze structuur kunnen ze andere moleculen uitwisselen, en bij het wassen zijn het vooral calcium- en magnesiumionen.
  • zachte conserveermiddelen - niet in alle gevallen is het gebruik van een conserveermiddel noodzakelijk. Als dat zo is, worden zachtere conserveermiddelen gebruikt in non-toxic producten zonder negatieve gevolgen voor de gezondheid of het milieu.
  • geen of puur natuurlijke parfums – de ideale optie zijn producten zonder parfums (hoe gebruik je geparfumeerd wasgoed, als je niet zonder geur kunt, lees dan verder in de tekst), maar als het wasmiddel geparfumeerd moet worden in een Op een non-toxic manier worden etherische oliën het meest gebruikt (het gebruik ervan staat meestal expliciet vermeld op het etiket).
  • zachte bleekmiddelen - meestal natriumpercarbonaat.
  • geen optische witmakers .

  Vloeibare wasmiddelen versus poederwasmiddelen of zeepnoten

  Een veel voorkomende vraag bij het kiezen van wasmiddelen is of je een waspoeder of een wasgel moet kiezen. De uiteindelijke beslissing is aan ieder van ons, maar hier zijn een paar feiten die u kunnen helpen een weloverwogen beslissing te nemen:

  • het voordeel van vloeibare wasmiddelen is dat ze geen bleekmiddel bevatten;
  • in vloeibaar wasmiddel is het echter niet mogelijk om zeolieten te gebruiken om water te verzachten, daarom moet het een dubbele dosis oppervlakteactieve stoffen bevatten (wat belastender is in termen van impact op het milieu);
  • vloeibare wasmiddelen moeten conserveermiddelen bevatten;
  • volgens Duitse consumententests zijn waspoeders effectiever dan vloeibare wasmiddelen (zie bijvoorbeeld Stiftung Warentest wasmiddeltest uit 2009 of Öko Test wasmiddel uit 2010);
  • Vloeibare wasmiddelen zijn niet zo effectief bij het wassen van sterk vervuild wasgoed, in welk geval de vlekken moeten worden voorgewassen.
  vloeibaar wasmiddelwaspoeder

  Zeepnoten als ecologisch wasmiddel zijn de laatste jaren een grote hit geworden. Hun schaal bevat ca. 15% hooggeconcentreerde saponine, dwz een stof die in contact met water werkt als zeep. In 2009 onderzocht de Duitse organisatie Stiftung Warentest het reinigende vermogen van zeepnootdoppen en het resultaat was verrassend: ze verwijderden geen vlekken uit het wasgoed en het wasgoed werd snel grijs . Bovendien zijn saponinen volgens tests niet beter biologisch afbreekbaar dan vergelijkbare oppervlakteactieve stoffen in andere wasmiddelen. Zeepnootproducten worden daarom vooral aanbevolen voor andere wasmaterialen dan katoen.

  Hoe verander je een wasverzachter?

  Om het wasgoed zachter te maken, spoelt u het resterende waspoeder en de mineralen uit het water en stelt u de pH in op een zuurdere waarde. Wij raden u aan bij elke wasbeurt een van de volgende te kiezen:

  • AZIJN – ofwel klassieke gefermenteerde alcoholische 8%, ofwel kleurloze witte azijn
  • CITROENZUUROPLOSSING – kies de concentratie op basis van de hardheid van het water (hoe zachter het water, hoe lager de concentratie), ongeveer tussen 10 en 20% (10% oplossing = 900 g water en 100 g citroenzuur , andere concentraties kunnen op analoge wijze worden berekend).

  LET OP – Giet nooit azijn of citroenzuuroplossing met zeepachtig wasmiddel rechtstreeks in de trommel van de wasmachine (gebruik het wasverzachtervakje), anders slaat de zeep weer neer in olie en wordt het wasgoed aangetast.

  De witte was wit houden

  Een optie is om natriumpercarbonaat toe te voegen aan wit en lichtgekleurd wasgoed. Het helpt grijze wasgoed te voorkomen. Ook raden wij aan om in de zon te drogen vanwege het effect van wittere kleding.

  Alchymisty Perlos natriumpercarbonaat

  Natriumpercarbonaat ontleedt in heet water tot natriumcarbonaat (soda) en waterstofperoxide, dat vervolgens uiteenvalt in zuurstof en water. En het is de actieve, vrijkomende zuurstof die een desinfecterende en witmakende werking heeft.

  Je kunt in veel artikelen lezen dat percarbonaat zelf effectief is vanaf een temperatuur van 60°C en als je lichtgekleurde kleding op lagere temperaturen wast, is het noodzakelijk om aan het percarbonaat een activator toe te voegen, de zogenaamde TAED (wij beschouwen het als vanuit het oogpunt van toxiciteit een compromis). Maar je kunt percarbonaat gebruiken voor het wassen vanaf lagere temperaturen zonder er iets aan toe te voegen, omdat het al bij lagere temperaturen begint te werken en al bij 40°C uiteenvalt, alleen in een langzamer tempo.

  Naast bleken heeft percarbonaat ook een desinfecterende werking, dankzij de vrijkomende zuurstof. Je kunt er gekleurd wasgoed mee wassen met een stabiele kleur (die niet wit is), maar houd er rekening mee dat kleuren bij langdurig gebruik kunnen vervagen. Bij het wassen van stabiel donker wasgoed is het mogelijk om af en toe een theelepel percarbonaat aan de was toe te voegen, maar ook hier bestaat het risico op kleurvervaging.

  Waterstofperoxide zelf (dat tijdens het wassen uiteenvalt in zuurstof en water) kun je ook bij lagere temperaturen gebruiken, maar alleen in combinatie met heet water bereik je altijd het maximale effect.

  Voegt natuurlijke geur toe aan wasgoed

  Bijna iedereen heeft te maken met het probleem van de geur van het gewassen wasgoed bij het overstappen op non-toxic wasmiddelen. De fixatie van mensen op synthetische geuren, die op de een of andere manier inherent geassocieerd worden met reinheid als gevolg van media- en marketingboodschappen, is enorm. Als je er echter over nadenkt, bestaat er eigenlijk geen gelijkheid tussen geur en reinheid.

  De meeste mensen die gewend zijn aan kunstmatige geurstoffen in cosmetica en drogisterijen missen geurkleding. Als u echter eenmaal "uw neus reinigt" van deze giftige geuren, zult u daarentegen last hebben van synthetisch geparfumeerd wasgoed, de geur zal onaangenaam voor u zijn, soms heeft u zelfs het gevoel dat de geur u verstikt. Je lichaam reageert volkomen natuurlijk op een ongepaste chemische stof.

  Als je van de geur houdt, raden we je aan een van de volgende opties te proberen:

  • Essentiële oliën voor gewassen wasgoed - EO kan ook worden gebruikt om reeds gewassen wasgoed te parfumeren. Doe gewoon een paar druppels op een stuk stof, ongelakt hout, houten kralen, een dennenappel, een bolletje wol en andere absorberende materialen. De stof stop je vervolgens tussen de kleding, hangt het in de kast etc. Meer over etherische oliën en het gebruik ervan lees je in onze blog .
  • Essentiële oliën voor de droger – EO kan ook op een bolletje wol worden gedruppeld en in de was in de droger worden gedaan.
  • Begassingsmengsels en geparfumeerde begassingpapieren – geschikt voor wie een sterkere geur mist. Dit zijn natuurlijke materialen zonder giftige componenten, die vooral worden gebruikt voor het begassen van ruimtes als onderdeel van meditatie, zuivering of behandeling van bepaalde gezondheidsproblemen. In ons geval is het echter voldoende om ze gewoon losjes tussen de kleding te plaatsen. In het geval van geurpapiertjes volstaat het om er een paar van het kussentje te scheuren en ze tussen de kledingstukken direct in de kast te leggen. In het geval van poederontsmettingsmiddelen raden wij aan deze vanuit een plastic zak in een zak van organza of ander ademend materiaal (oud gordijn, gaas) te gieten en direct terug in de wasruimte te plaatsen. Sommige verbindingen ruiken heel intens en blijven lang aromatisch, gebruik er maar een kleine hoeveelheid van.

  Waar moet u beginnen als u alles weet over het wassen van uw wasgoed?

  Als je natuurlijke producten van topkwaliteit wilt die ook ECHT ecologisch zijn, probeer dan dit speciale merk handgemaakte producten voor wassen en schoonmaken - Alchymistky. Wij zijn ervan overtuigd dat u er net zo van zult houden als wij!

  Ben je ook geïnteresseerd in andere non-toxic onderwerpen? Je houdt misschien van:

  Bronnen:

  Pavlistova, Pavla en Hrivnakova, Katarina. https://svetnontoxic.org/netoxick-svt#/pran-a-prac-prostedky/ 

  29 oktober 2023