De zon laat al trots haar stralen zien, wat betekent dat de tijd is aangebroken waarop alle liefhebbers van warmte en zon beslissen hoe ze hun huid kunnen beschermen tegen de nadelige effecten van UV-straling. Omdat de verzorging van de huid voor, tijdens en na het zonnebaden enorm belangrijk is, vind je in dit artikel de belangrijke informatie en tips hoe je het goed doet bij het kiezen van een veilige verzorging.

In de afgelopen jaren hebben sommige artikelen op internet geprobeerd ons bang te maken voor de zon, maar we moeten de zon niet als onze vijand beschouwen. Zonder de zon zou er immers helemaal geen leven op aarde kunnen zijn. Bovendien voorziet de zon ons van vitale vitamine D en, zonder twijfel, een goed humeur. We zouden ons veeleer moeten concentreren op hoe we met de zon moeten werken, zodat we er het goede uit kunnen halen en de negatieve effecten kunnen elimineren die worden veroorzaakt door de dunner wordende ozonlaag, waaraan wij als mensheid aanzienlijk bijdragen.

Verzorging voor het zonnebaden

Voordat we beginnen met het kiezen van geschikte zonnebrandcrème en (after)suncosmetica, is het de moeite waard om een ​​paar handige dingen te onthouden.

 • Het is essentieel om rekening te houden met het fototype van uw huid wanneer u in de zon bent. U moet de tijd dat u in de zon blijft en het SPF-niveau dienovereenkomstig aanpassen.
 • Ook de tijd van het jaar en waar je woont spelen een belangrijke rol (zo verbrand je bijvoorbeeld makkelijker in de lente dan aan het einde van de zomer en waar de zon het hele jaar door gelijkmatig schijnt, is de huid weerbaarder dan op plekken waar de zon glanst minder enz.).
 • Vergeet niet om ook rekening te houden met de tijdsduur in de zon en het tijdstip van de dag (ochtend/middag/middag). De afstand die UV-stralen door de atmosfeer moeten afleggen, is het kortst in de middag, wanneer de zon recht boven ons staat. In Nederland is de zonnekracht het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur.
 • Jonge kinderen moeten gedurende lange tijd zo min mogelijk in de directe zon komen (baby's jonger dan 1 jaar idealiter helemaal niet, bescherm ze met mechanische zonnebrandmiddelen).
 • Naast zonnebrandcrème kun je jezelf ook beschermen door de juiste kleding en accessoires te dragen (hoofddeksels, kleding met UV-filters, zonnebrillen van goede kwaliteit).
 • Vergeet niet dat UV-stralen je door reflectie ook in de schaduw kunnen bereiken. Onderschat daarom de bescherming niet, ook niet onder een parasol e.d.
 • Een dieet dat rijk is aan antioxidanten helpt ook om uw huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van straling (bijv. vrije radicalen).
 • Een manier om de gevoelige huid van tevoren voor te bereiden op blootstelling aan de zon is het nemen van een astaxanthinesupplement (bijv. ProLife van Trime, Astaxanthine van Viridian, Astaxanthine van Dr. Mercola).

Vergeet niet dat zonnestralen essentieel zijn voor het leven (vooral voor de natuurlijke aanmaak van vitamine D), dus overmatige zonbescherming is ook niet goed voor je gezondheid!

UV-straling en zijn soorten

Ultraviolette straling is elektromagnetische straling die onzichtbaar is voor het menselijk oog en waarvan de natuurlijke bron de enige ster in ons systeem is: de zon.

Wat de biologische effecten van UV-straling betreft, zijn er drie soorten:

 • UVA - is verantwoordelijk voor het grootste deel van de UV-straling die het aardoppervlak bereikt. Het veroorzaakt huidveroudering, rimpels, verminderde huidelasticiteit, ouderdomsvlekken en pigmentvlekken. Het dringt door tot in de diepere lagen van de huid, tast het DNA aan en kan kanker veroorzaken.
 • UVB - is schadelijk voor levende organismen. Het dringt door in de bovenste huidlagen, veroorzaakt brandwonden en draagt ​​aanzienlijk bij aan huidkanker. UVB-straling beschadigt ook het gezichtsvermogen.
 • UVC - dit is de gevaarlijkste van de UV-stralen, schadelijk voor levende organismen, maar omdat het wordt gebruikt om ozon te vormen en het aardoppervlak niet bereikt, hoeft er geen speciale aandacht aan te worden besteed tijdens het zonnebaden.

Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van geschikte zonnebrandcrèmes vooral te letten op bescherming tegen UVA- en UVB-straling.

Verzorging tijdens het zonnebaden

Zonbeschermingsfactor (SPF)

De zonbeschermingsfactor (SPF) bepaalt de mate van bescherming tegen voornamelijk UVB-straling (de UVA-beschermingsfactor dient apart op het product te worden vermeld). De SPF geeft in feite aan hoeveel UV-straling onze huid binnendringt en hoeveel tijd we in de zon kunnen doorbrengen zonder te verbranden als we zonnebrandcrème op de juiste manier aanbrengen. Hoe lang een zonnebrandcrème voor een bepaald individu beschermt tegen zonnebrand, hangt nauw samen met het fototype van hun huid.

Voorbeeld : de huid van een persoon met het meest voorkomende fototype kan zichzelf gemiddeld 20 minuten "beschermen", dwz in ongeveer deze tijd zal zonnebrand optreden. Dus als het individu een zonnebrandcrème met SPF 15 gebruikt om zichzelf te beschermen, betekent dit dat de tijd voordat zonnebrand optreedt wordt verlengd tot 300 minuten = ongeveer. 5 uur (20 min.*15 SPF). Houd er rekening mee dat het NOODZAKELIJK IS DE ZONNESCHERM REGELMATIG TE VERVANGEN, meestal ongeveer elke 2 uur, afhankelijk van de aanbeveling van de fabrikant van de betreffende zonnebrandcrème.

In deze context is het belangrijk op te merken dat aangezien deze cijfers alleen van toepassing zijn op bepaalde, laten we zeggen ideale omstandigheden, de hoeveelheid SPF-factor een nogal verwarrend criterium is bij het kiezen van een geschikte zonnebrandcrème. In feite zijn de verschillen tussen de hoeveelheid UVB-stralen die zelfs door het filter de huid binnendringen bijna verwaarloosbaar van de ene factor naar de andere (SPF 100 beschermt tegen 99%, SPF 50 tegen 98%, SPF 30 tegen 96,7% en SPF 15 tegen 93%).

Chemische versus minerale filters

Bij het kiezen van een bruiningscosmetica is het cruciaal om naar de ingrediënten van de producten te kijken. Aangezien we zonnebrandmiddelen/sprays/oliën op een groot deel van de huid aanbrengen (sprays kunnen ook worden ingeademd, lippenbalsems kunnen worden afgelikt, enz.) en dit regelmatig herhalen (meerdere keren per dag, meerdere dagen per week, enz.) , is het echt belangrijk dat ze alleen niet-schadelijke (niet-toxische) ingrediënten bevatten.

Chemische Filters

Conventionele zonnebrandcosmetica bevatten in de meeste gevallen chemische filters (meestal oxybenzone, avobenzone, octisalaat, octocryleen, homosalaat, octinoxaat of een combinatie hiervan), en in sommige producten worden de chemische filters aangevuld met een van de minerale filters. Studies hebben aangetoond dat sommige chemische filters werken als hormoonontregelaars (dwz ze hebben een negatieve invloed op het menselijke hormonale systeem) en huidirritatie kunnen veroorzaken. Oxybenzone wordt in deze context als de gevaarlijkste beschouwd en er is ook aangetoond dat het een toxisch effect heeft op koralen en andere waterorganismen (dit probleem geldt ook voor andere stoffen, niet alleen voor oxybenzone).

Minerale Filters

Minerale filters, met name zinkoxide , lijken duidelijk een veiligere optie.

In tegenstelling tot chemische filters, die UV-straling direct in de huid absorberen, vormen minerale filters een barrière op het huidoppervlak en laten UV-straling niet in de huid, ze reflecteren deze. Het is daarom belangrijk om hun laag regelmatig te vernieuwen, aangezien mechanische slijtage optreedt tijdens verschillende activiteiten.

 • Zinkoxide

  Het meest geschikte (en niet-giftige) mineraalfilter is duidelijk zinkoxide , dat beschermt tegen zowel UVA- als UVB-straling. Het is geschikt voor alle fototypes en veroorzaakt geen huidirritatie. Het is ook zeer goed bewezen vanuit veiligheidsoogpunt, aangezien het al lang wordt gebruikt in andere lokale behandelingen zoals calamine-emulsie en luieruitslagcrème.

  • Titaandioxide
  Titaandioxide wordt veel gebruikt in zonnebrandmiddelen. Het is echter belangrijk op te merken dat het alleen betrouwbaar beschermt tegen UVB-straling en slechts gedeeltelijk tegen UVA. Titaandioxide moet altijd worden gebruikt in combinatie met zinkoxide om echte breedspectrumbescherming te bereiken. Als we om welke reden dan ook besluiten om een ​​zonnebrandcrème met titaandioxide te gebruiken, moeten we eerst controleren of het een niet-nano-formaat heeft. Het is ook belangrijk om te controleren of er geen gecoat titaniumdioxide in de crème is gebruikt.
  "Om de eigenschappen in de crème te verbeteren, wordt deze vaak gecoat met andere stoffen, meestal aluminiumoxide (aluminiumoxide) of silica. Echter, onder bepaalde omstandigheden (vooral contact met gechloreerd water, dat wil zeggen met bepaalde stoffen in gechloreerd water, en daaropvolgende blootstelling aan zonlicht), breekt titaniumdioxide met aluminiumoxidelaag af, waardoor titanium in combinatie met zonlicht vrije radicalen in de huid vormt en zo een gevaar voor de gezondheid wordt (zink heeft dit vermogen ook, maar in veel mindere mate). "Daarom is het belangrijk dat een crème met minerale filters ook hoogwaardige basisoliën bevat met een hoog gehalte aan antioxidanten. Het is ook om deze reden dat we titaandioxide niet als 100% veilig kunnen aanbevelen." (1)

  Verzorging na het zonnebaden

  Na het zonnebaden is het een goed idee om je huid te behandelen met oliën of boters die rijk zijn aan vitamine E (een antioxidant), die vrije radicalen binden om het risico op huidkanker en rimpels te verminderen, zoals karitéboter . Het kan worden gebruikt als vochtinbrengende crème voor en na blootstelling aan de zon om een ​​stralende huid in extreme omstandigheden te bevorderen. We bieden verfijnde en natuurlijk ontgeurde Sheaboter van Alteya met USDA Organic-certificering. Je kunt ook frambozenolie, zonnebloemolie of avocado-olie gebruiken. (Pas op voor lijnolie, deze bevat veel vit. E, maar oxideert zeer snel en is daarom niet geschikt om mee te nemen op bijvoorbeeld vakantie!)

  We raden aan om de Aftersun Elixir van Hemptouch te proberen . De rijke formule van het Elixir verfrist en revitaliseert de gevoelige huid na het zonnebaden en helpt een natuurlijke kleur te behouden. De formule met de beste natuurlijke ingrediënten (een kostbare combinatie van hennepzaadolie, sint-janskruid en citroengrasolie) kalmeert en beschermt de geïrriteerde, roodachtige en gevoelige huid die haar vocht, flexibiliteit en zachtheid heeft verloren. Het balanceert, voedt en verfrist de huid.

  Hoe zonnebrand te behandelen

  En als je het overdrijft met zonnebaden en je bent als een kreeft bij nacht?

  Koel de getroffen gebieden af, je eigen instinct zal je zeker leiden. Je kunt ofwel een handdoek gebruiken die is gedrenkt in lauw water (niet koud, dat zou je nog meer kunnen irriteren), maar je zult hem vaak moeten verschonen, ofwel een beproefde witte yoghurt/kwark van goede kwaliteit of gekoelde sterke zwarte thee gebruiken die het polyfenol theaflavine (dat helpt bij de genezing van een verbrande huid) - echt pure zwarte thee, pas op voor bijvoorbeeld Earl Grey, dat bergamotolie bevat, dat fotocarcinogeen is - dwz deze oliën kunnen kankerverwekkende effecten hebben bij blootstelling aan zonlicht.

  Voor zonnebrand kun je ook pure aloë vera-pulp van een plant proberen - we raden kant-en-klare aloë vera-gels helemaal niet aan, omdat ze vol ongeschikte ingrediënten zitten, in ieder geval schadelijke conserveermiddelen, die we niet kunnen missen bij het maken van de gel. Verder kun je ook gekoeld hydrolaat (bloemenwater, bijv. lavendel , kamille , melisse , munt), 10% panthenol poedermix met hydrolaat gebruiken.

  bronnen:

  1. https://www.facebook.com/groups/www.svetnontoxic.org/ Documenten van de Facebook-groep van een non-profitorganisatie Svet Non Toxic.
  2. https://www.cmtc.nl/en/pedia/skin/uv-straling/
  3. https://foodforskin.org/know-your-skin-whats-fitzpatrick-skin-type/

   

  12 juni 2023