Echte bloemenwaters of hydrolaten/hydrolaten zijn een uitstekend alternatief voor etherische oliën (EO) in situaties waarin het niet veilig is om ze te gebruiken. Sommige EO's hebben beperkingen voor gebruik bij jonge kinderen, zwangere en zogende vrouwen of dieren. Sommige EO's zijn ook niet geschikt voor mensen die bloedverdunners gebruiken.


WAT IS HYDROLAAT EN HOE WORDT HET GEMAAKT

Hydrolaat, of ook wel hydrosol, is puur bloemenwater dat wordt geproduceerd door destillatie van planten. Bij het destillatieproces waarbij etherische oliën (EO's) uit planten worden geëxtraheerd, wordt de damp die de olie bevat afgekoeld, waardoor de toestand verandert in water, op het oppervlak waarvan de gescheiden EO's worden gevonden. Dit wordt vervolgens verwijderd en afzonderlijk gebruikt. Het water dat overblijft verdient het zeker niet om weggegooid te worden omdat het naast de EO-moleculen ook in water oplosbare stoffen van de plant bevat die zijn EO niet bevat.


AANDACHT! Op de markt vind je een groot aantal sprays, bloemenwaters, etc. die vaak een mengsel zijn van puur (!) water en geselecteerde EO, of in het ergste geval water en synthetisch parfum. In dit geval is het echter geen hydrolaat.


LEVENSDUUR VAN (ECHTE) HYDROLATEN

Echte hydrolaten (dwz gedestilleerd zonder toevoeging van conserveermiddelen zoals alcohol) gaan niet lang mee en sommige zijn extreem gevoelig voor hitte, wat de groei van ongewenste micro-organismen kan veroorzaken. We raden daarom aan om hydrolaten IN DONKERE FLESSEN te kopen en op plaatsen waar ze niet in de midzomerzon op een plank hebben gestaan. U kunt er zeker van zijn dat we onze producten opslaan in een magazijn met het hele jaar door een stabiele temperatuur, zonder invloed van zonlicht.


GEBRUIK VAN HYDROLATEN

Dankzij hun licht zure pH vinden hydrolaten een breed scala aan toepassingen in de huidverzorging, bijv. wateringrediënten bij de productie van cosmetica en zepen voor thuis, in bad, voor geïrriteerde huid, als afweermiddel voor baby's, als spray voor kleding en linnen, enz.

Hydrolaat is een uitstekend hulpmiddel bij het kammen en verzorgen van het haar, het vervangt leave-in conditioners volledig en maakt het haar glad, glanzend en geurig. Het kan ook gebruikt worden tegen statische elektriciteit in het haar. Het kan zowel op nat als droog haar worden aangebracht. Hydrosolen die geschikt zijn voor haar zijn vooral lavendel, roos, voor blondines ook kamille.

U kunt inspiratie opdoen uit de volgende tips:

 • voor baden (therapeutisch, zittend, voetenbad);
 • als spray om de huid op te frissen;
 • als spray om de binnenlucht te verfrissen en te zuiveren;
 • als spray om kleding en linnen te aromatiseren;
 • als een delicaat parfum om emotioneel evenwicht en gevoelens van welzijn te bevorderen;
 • om de huid te hydrateren voordat u een gezichts- of lichaamsolie gebruikt;
 • om de huid te reinigen en te versterken;
 • om geïrriteerde of beschadigde huid te behandelen;
 • als ingrediënt in de basis van crèmes, gels, lotions en bodylotions;
 • in kleimaskers in plaats van water;
 • voor kompressen en wasbeurten;
 • in hoofdhuidverzorging en haarverzorging;
 • als mondwater om gezond tandvlees en tanden te bevorderen;
 • als gorgeldrank;
 • voor het maken van vochtige doekjes;
 • voor het besprenkelen van wasgoed voor het strijken;
 • om te strijken (door het hydrolaat rechtstreeks aan het strijkijzer toe te voegen aan gedestilleerd water);
 • in de dierenverzorging;
 • als plantenbewateringsmiddel;
 • als insectenwerend middel;
 • bij intieme hygiëne;
 • voor therapeutische doeleinden (hydrolaten werken in synergie met etherische oliën en worden door therapeuten gebruikt als aanvulling op fytotherapie of aromatherapie).

VOORDELEN VAN HYDROLAAT

Het voordeel van hydrolaat is ongetwijfeld het veilige gebruik ervan. Vanwege hun zachte en harmonieuze werking zijn hydrolaten veilig voor gebruik bij zuigelingen, kinderen, zwangere en zogende vrouwen, ouderen en dieren. Het mooie van hydrolaten is dat het meeste direct op de huid kan worden gebruikt zonder dat verdere verdunning nodig is.


WAAROM ZIJN HYDROLATEN NUTTIG IN HUIDVERZORGING?

De menselijke huid is van nature licht zuur en heeft een pH-waarde van rond de 5,5. Helaas hebben sommige producten die op de markt verschijnen een hoge pH en kunnen ze de natuurlijke balans van de huid verstoren. Hoe zit het met hydrolaten? Hoewel gedestilleerd water een pH-waarde van 7 heeft, zijn hydrolaten licht zuur, waarbij de meeste hydrolaten een pH-waarde tussen 4 en 6 hebben, uitzonderlijk buiten dit bereik.


VOORBEELDEN VAN HET GEBRUIK VAN GESELECTEERDE HYDROLATEN

In onze winkel bieden we bloemenwater uit Alteya , waar alle rozen 100% biologisch worden gekweekt en ethisch worden geoogst van hun familierozenkwekerij in het hart van de Bulgaarse Rozenvallei.


ROSE (Rosa Damascena) : Rozenwater is al eeuwenlang gewild vanwege de uitstekende effecten op de huid van vrouwen. Het mysterie ervan ligt vooral in het fris houden van de huid, het kan veroudering tegengaan en het geeft een doffe en vermoeide huid een gezonde uitstraling. Roos wordt ook gebruikt als ingrediënt in vrijwel alle producten die zijn ontworpen om rimpels te bestrijden. Het helpt de pH van de huid te hydrateren, te revitaliseren en in evenwicht te brengen. Rozenwater is echter ook een goede talgcorrector en mag niet worden vermeden door vrouwen met een gecombineerde of vette huid.

Rozenwater wordt ook aanbevolen vanwege de kalmerende en ontstekingsremmende effecten. Het onderdrukt ongewenste roodheid van de huid, vermindert onaangename manifestaties van een gevoelige huid zoals ruwheid, schilfering en roodheid.

Rozenwater is antibacterieel, dus het is ook nuttig bij het behandelen van ontstekingen, zwellingen en infecties op de huid en helpt problemen met ontstoken poriën te minimaliseren.
Het kan met succes worden gebruikt, niet alleen als een tonicum tegen veroudering, maar ook als een ondersteunend therapeutisch middel als u bijvoorbeeld last heeft van:

 • hoofdpijn, depressie, slapeloosheid
 • littekens, brandwonden, verwondingen
 • bescherming van cellen tegen schade (antioxidant effect)
 • revitaliseert het haar en verbetert de doorkambaarheid (leave-in conditioner en tonic voor hoofdhuidgroei)
 • behandeling van infecties (antiseptisch effect, kalmeert keelpijn en wordt zelfs gebruikt voor ooginfecties)

Tip: Rozenwater is uitermate geschikt om make-up te fixeren.

WITTE ROOS (Rosa Alba) : kan op dezelfde manier worden gebruikt als Rosa Damascena, maar in vergelijking met dat roze rozenwater heeft deze een lichter en delicater bloemenaroma. Het draagt ​​alle geurcomplexiteit van de witte Rose Alba.

Witte roos is een goede hulp in de strijd tegen huidveroudering, het is een echte antioxidant van de huid, omdat het cellen kan stimuleren om te vernieuwen. De ontstekingsremmende effecten zijn ook niet te verwaarlozen. Witte roos is uitstekend in het balanceren van de pH van de huid, het kan de poriën verkleinen en het helpt ook bij het reinigen van de huid. Het is perfect voor na het scheren en zonnebaden, omdat het de huid kalmeert zonder de minste irritatie en roodheid vermindert.

Op aromatherapeutisch vlak wekt de geur een gevoel van ontspanning op, stimuleert het vrouwelijk voortplantingssysteem, bevordert het de vrouwelijke vruchtbaarheid en helpt het ook problemen tijdens de menopauze te voorkomen. Tijdens het moederschap ondersteunt het het koesteringsinstinct.

KAMILLE : Kamille bloemenwater in biologische kwaliteit is een hulpje voor het hele gezin. Kamille heeft een sterk genezend vermogen en het gebruik ervan mag zelfs door zwangere vrouwen niet worden vermeden, het is ook geschikt voor kleine kinderen en mensen met eczeem, tenzij ze allergisch zijn voor kamille. Het zeer delicate aroma is zelfs voor baby's aangenaam, wekt een gevoel van rust op, bevordert een goede nachtrust.

Dus voor wie is het geschikt? Vooral gewaardeerd door mensen met een zeer gevoelige, droge of zelfs eczemateuze huid. Het wordt ook veel gebruikt bij de verzorging van baby's en kinderen.

Kamille hydrolaat kleurt en verheldert de huid en kan nuttig zijn voor mensen met een gevoelige, droge en vermoeide huid. Het helpt de huid haar kleurtoon te behouden en bestrijdt effectief ongewenste pigmentvlekken. Het kan worden gebruikt voor oogkompressen, voor oogontsteking of wallen, en is ook zeer geschikt voor het reinigen van de ogen en onder de ogen van huisdieren.

Het helpt aanzienlijk om irritaties, luieruitslag en luieruitslag te kalmeren en is daarom uitermate geschikt voor de babyhuid, vooral bij de verzorging van het luiergebied, maar ook voor het verzachten en opwekken van een goede nachtrust.

Kamillehydrolaat is nuttig bij haarverzorging, vooral licht haar. Het bevordert hun kleur en glans. Gebruik het als leave-in conditioner of voeg het toe aan je favoriete shampoo.

Kamille hydrolaat kalmeert de huid zeer goed na het scheren.

LAVENDEL : Lavendel wordt zeer goed verdragen door de gevoelige en allergische huid. De verzachtende effecten worden veel gebruikt in de huidverzorging van zelfs de kleinste kinderen.
Mensen met een vette maar ook gevoelige of drogere huid kunnen hun hart ophalen met lavendelwater. De antibacteriële werking wordt ook gewaardeerd door mensen met een ontstoken huid, seborroe of acne.

Als je net begint met hydrolaten en niet weet welk type het beste bij je past, zit je met lavendel altijd goed. Het is geschikt voor vrijwel alle huidtypes en voor alle leeftijden.

Lavendelwater kalmeert de huid, is antiseptisch en helpt bij het genezen van brandwonden en kleine wonden. Het is verfrissend en hydraterend. Het kan als tonicum worden gebruikt om de pH in evenwicht te brengen en te kalmeren, bijvoorbeeld na het reinigen of na het zonnebaden. Het helpt ook als een ondersteunend therapeutisch middel voor ontstekingen in de mondholte, geneest aften.

Lavendelhydrolaat heeft brede toepassingen, niet alleen voor de huid maar ook voor het haar. Het helpt het haar te ontwarren, brengt de pH van de hoofdhuid goed in evenwicht na het wassen, kalmeert de geïrriteerde huid en kan helpen bij roos.

Lavendel is niet alleen bij kinderen uitstekend geschikt voor ontspanning en slaapopwekking. Gebruik het hydrolaat als kamergeur in de slaapkamer, spray het op het kussen.

Lavendel helpt ook bij hoofdpijn en migraine, maar pas op, het kan de bloeddruk verlagen, mensen met een zeer lage bloeddruk moeten het niet overdrijven, maar de waarschuwing hier is voor meer geconcentreerde, etherische oliën.

Tip: Als je hydrolaat bijna op is en je niet zeker weet of je het rechtstreeks op je gezicht wilt gebruiken, kun je het gebruiken in plaats van gedestilleerd water in je strijkijzer. De naar lavendel geurende stoom laat je wasgoed heerlijk geurend en zacht achter. Strijken wordt op dat moment een letterlijk ontspannende ervaring! Lavendel is ook ideaal om wasgoed in de kast te laten ruiken, omdat het motten afstoot.


MELISSA : Melissa-bloemenwater is een echt therapeutisch "levend water" voor je huid. Het combineert de kracht van toning, verkwikkend en tegelijkertijd kan het genezen en verzorgen op een manier die je echt kunt voelen. Geniet van effectieve kruidentherapie!

Het veelzijdige gebruik voor vrijwel elk huidtype maakt het een absoluut onmisbaar schoonheidsproduct.

Melissa-hydrolaat kan tegelijkertijd een slappe en vermoeide huid stimuleren, het een energie-infusie geven, terwijl het een kalmerende verlichting brengt voor de gevoelige huid die het zacht en verzorgend genoeg vindt.

Een melissa-hydrolaat zal vooral mensen waarderen die worstelen met een vette huid, acne en vergrote poriën. Gebruik melissa hydrolaat als laatste reinigingsstap. Hier kunt u profiteren van het vermogen om de pH in evenwicht te brengen, irritatie en roodheid te verzachten. Het vernauwt effectief de poriën en reguleert de talgproductie. Het is een van de unisex hydrolaten, dus ook geschikt voor mannen.

Naast het brede scala aan effecten op de huid, staat melissa ook bekend om zijn vermogen om een ​​positief effect te hebben op het zenuwstelsel en de psyche, maar het komt ten goede aan vrijwel alle lichaamsorganen.

Melissa helpt intense en stressvolle situaties te kalmeren en zorgt voor een goede nachtrust. Het is een van de "antidepressieve" kruiden. Het verzacht keelpijn bij verkoudheid en griep, maar ook bij orale infecties en koortslippen. Het bevat een grote hoeveelheid antioxidanten, versterkt de immuniteit, komt ons zenuwstelsel in het algemeen ten goede en is ook buitengewoon heilzaam voor mensen met dementie.