Wanneer u begint met het ruilen van al uw conventionele producten die supergespecialiseerd zijn voor verschillende plaatsen in uw huishouden, verschillende problemen en zelfs oppervlakken, kan het een beetje vreemd lijken dat in de meeste gevallen een eenvoudig ingrediënt zoals citroenzuur of azijn kan worden gebruikt. gevallen. Ze zijn zeer betaalbaar, veelzijdig en natuurlijk.

Citroenzuur en azijn zijn zeer universele, multifunctionele natuurlijke zuren die alkaliën oplossen en vet, vuil en roet afbreken zonder de oppervlakken te beschadigen (wees voorzichtig met voegen of steen en werk daar voorzichtig met zuur of azijn). Het is tevens een natuurlijke wasverzachter en ontkalker. Je kunt deze voor meerdere plekken in je huishouden gebruiken en ze lossen, zoals je ziet, veel huishoudelijke problemen op.

In deze blogpost delen we graag een aantal tips waar je deze kunt gebruiken. Als we over citroenzuur schrijven, raden we altijd aan om Citros te gebruiken , voor een perfect resultaat en het is ook nog eens een voedingskwaliteit!

1. Kalkaanslagverwijderaar

Gebruik voor: koffiezetapparaten, waterkokers, servies, wasmachines, badkamers (glas, kranen), toiletten (zit)

  Gebruiksaanwijzing: giet of spuit geconcentreerde azijn of een 10-15% oplossing van citroenzuur, laat het inwerken, borstel en veeg af met water.

  Tip: Bij gebruik op tegels niet te lang laten staan ​​vanwege de voegen.

  Extra: Voor kalkaanslag in het toilet: los 1 eetlepel (15 g) citroenzuur op in 85 g zacht of gedestilleerd water, giet het op de wanden, laat het inwerken (zelfs een nacht), borstel het.

  2. Spiegels polijsten

  Gebruik voor : Wassen en polijsten

   Gebruiksaanwijzing: Gebruik geconcentreerde azijn of een mengsel van azijn + alcohol + gedestilleerd water.

    

   Gebruik voor: Kalkaanslag op spiegels

    Gebruiksaanwijzing: Gebruik een oplossing van 10-30% citroenzuur (kies de concentratie afhankelijk van de mate van verstopping). Spuit de oplossing op de spiegel en laat het inwerken. Veeg vervolgens af met het schone doekje.

    Tip: Gebruik een paar druppels etherische olie als natuurlijke geur.

    3. Vloeren

    Gebruik voor: het reinigen van de vloeren

     Gebruiksaanwijzing: Voeg geconcentreerde azijn toe aan het hete water (ongeveer 100 ml witte azijn voor 900 ml water)

     Tip: Gebruik een paar druppels etherische olie als natuurlijke geur (wees voorzichtig bij het gebruik van etherische oliën in huishoudens met katten of honden, sommige soorten oliën zijn irriterend voor hen en zelfs levensbedreigend in grotere concentraties, bijvoorbeeld lavendel!)

     4. Stofreiniging

     Gebruik voor: Het reinigen van het stof

      Gebruiksaanwijzing: Maak een oplossing van water en azijn (ongeveer 100 ml witte azijn voor 900 ml water)

      Tip: Gebruik een paar druppels etherische olie als natuurlijke geur (wees voorzichtig bij het gebruik van etherische oliën in huishoudens met katten of honden, sommige soorten oliën zijn irriterend voor hen en zelfs levensbedreigend in grotere concentraties, bijvoorbeeld lavendel!)

      5. Wasmachines

      Gebruik voor: Wasverzachter

       Gebruiksaanwijzing: Los 1 eetlepel (5 g) citroenzuur op in 95 g zacht of gedestilleerd water en giet dit in het wasverzachtervakje. In ons huishouden gebruiken wij geen oplossing, giet gewoon 1 eetlepel Citros rechtstreeks in het wasverzachtervakje.

       Tip: Gebruik een paar druppels etherische olie als natuurlijke geur.

        

       Gebruik voor: Wasmachinereiniging

        Gebruiksaanwijzing: Gebruik een oplossing van citroenzuur om trommel en rubbers schoon te maken met een doekje, giet 1 eetlepel citroenzuur in het wasverzachtervakje en start een programma (ik gebruik voor katoen) op 90 °C.

        Tip: Wij raden aan om uw wasmachine regelmatig, één keer per maand, schoon te maken.

        6. Vaatwassers

        Gebruik voor: Natuurlijke polijstmachine

         Gebruiksaanwijzing: los 1 theelepel (5 g) citroenzuur of geconcentreerde azijn op in 95 g zacht of gedestilleerd water en giet het in het polijstmachinecompartiment.

         7. Wassen van fruit en groenten

         Je hoort het misschien voor het eerst, maar het is bewezen dat een citroenzuuroplossing meer pesticiden en bacteriën verwijdert dan het weken van fruit in water alleen.

         Gebruik voor: Bad voor het wassen van fruit en groenten

          Gebruiksaanwijzing: Voeg ca. 2 liter water en een theelepel citroenzuur van voedselkwaliteit in de kom. Laat het zuur oplossen in het water en voeg dan het fruit en de groenten toe. Laat de vruchten 10-15 minuten in het bad rusten, terwijl je ze met een borstel kunt schoonmaken. Spoel ze daarna goed af met schoon water.

          Extra tip: maak je eigen geurazijn

          Daar heb je maar 3 dingen voor nodig: schillen van biologisch citrusfruit, witte azijn en een glazen pot.

          Gebruiksaanwijzing: Verzamel de schillen van de citrusvruchten en doe ze in de pot, overgiet met de witte azijn tot ze bedekt zijn. Blijf de schillen en azijn toevoegen tot de pot vol is. Na twee weken is de oplossing klaar.

          Hoe maak je je eigen citrusazijn

          Het kan even duren voordat je gewend bent aan een nieuwe manier van schoonmaken met verschillende schoonmaakmiddelen, maar dat betekent niet dat deze minder effectief of complexer is. We geven toe dat het enige tijd kan duren om uw functionele en effectieve combinaties en werkwijzen te testen en te vinden. Het voordeel zou zijn dat u een minimum aan producten/ingrediënten nodig heeft en dat u, in combinatie met het natuurlijk wassen van de was, een gezonder, niet-giftig huishouden ontwikkelt dat ook nog eens ecologisch is.


          Ben je ook geïnteresseerd in andere niet-giftige onderwerpen? Je houdt misschien van:


          Bronnen:

          Walter J. Krol, Afdeling Analytische Chemie, The Connecticut Agricultural Experiment Station: Verwijdering van sporen van pesticidenresiduen uit producten

          Burak Polat, Turkish Journal of Entomology, 2021: Vermindering van sommige insecticideresiduen uit druiven door wasbehandelingen          28 januari 2024