Hoewel de gezondheid en het welzijn van uw baby uw topprioriteiten zijn, kunt u uw kinderen onbewust blootstellen aan giftige chemicaliën. Het zijn niet alleen de medische en voedingsbeslissingen die u neemt die impact hebben op uw kleintje, maar ook op de babyproducten die u dagelijks gebruikt. Als u een gezonder huis voor uw kinderen wilt creëren, concentreer u dan eerst op de items die u op en rond uw baby gebruikt. Dat geldt vooral voor producten die uw kinderen elke dag eten en gebruiken, zoals bad- en lichaamsverzorging, beddengoed en drinkgerei, maar ook schoonmaak- en wasproducten waarmee ze omringd zijn.

Elk van deze items kan giftige chemicaliën bevatten, die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van uw kind. Sommige producten die schadelijke chemicaliën bevatten, zijn in verband gebracht met verstoringen van de hormonen (hormoonontregelaars zoals bisfenol-A, ook bekend als BPA of ftalaten), astma, eczeem en zelfs kanker. De correlatie tussen het regelmatige gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen tijdens de vroege levensjaren en een verhoogd risico op piepende ademhaling en astma bij kinderen werd bevestigd door een onderzoek uitgevoerd in Canada.

Maar maak je geen zorgen, er is altijd tijd om dit natuurlijk te corrigeren. Om het gemakkelijk te maken om mee te beginnen, zullen we ons vandaag concentreren op de gebieden met de meeste impact die niet veel investeringen vergen, maar die wel een enorme impact hebben op het welzijn en de (toekomstige) gezondheid van uw kinderen en peuters. Met elke kleine stap wanneer u de conventionele producten vervangt door niet-giftige producten, bent u een stukje dichter bij een gezond huis voor uw gezin!

1. Niet-toxisch badkamerwissels

  Veel lichaamsverzorgingsproducten voor kinderen beweren veilige en zachte formules voor de kleintjes te hebben, maar de realiteit is heel anders. Een aanzienlijk aantal van deze ogenschijnlijk kindvriendelijke producten bevatten feitelijk ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw kind (u kunt meer lezen over greenwashing in onze blog ). Uit een onderzoek uitgevoerd door de Environmental Working Group (EWG), waarbij ruim 3.300 ouders in de VS betrokken waren, werd ontdekt dat kinderen dagelijks maar liefst 27 potentieel schadelijke chemicaliën in lichaamsverzorgingsproducten tegenkomen. Sommige van deze chemicaliën houden verband met gezondheidsrisico's zoals schade aan het zenuwstelsel, kanker en verstoringen van het hormonale evenwicht. In Europa worden we gelukkig meer beschermd door de regelgeving inzake schadelijke chemicaliën dan in de VS, maar dat betekent niet dat het probleem ook hier niet bestaat.

  Hier zijn enkele producten waarmee u kunt nadenken over het maken van eenvoudige, niet-giftige swaps in de badkamer:

  • Kindershampoo en bodywash
  • Bodylotion voor kinderen
  • Tandpasta voor kinderen
  • Zonnebrandcrème voor kinderen

  Niet-giftige vaste babyzeep

  Het is essentieel dat uw kinderen schone en niet-toxisch lichaams- en haarverzorgingsproducten gebruiken . We hebben aanbevelingen voor alles: van vaste zeep tot vloeibare body wash en shampoo. Om klitten na het baden te verzachten, kun je een leave-in conditioner vervangen door bloemenwater/hydrolaat dat helpt de licht zure pH van het haar vast te houden en een mooie, natuurlijke geur achterlaat, terwijl het veilig is om te gebruiken bij baby’s (in tegenstelling tot essentiële oliën die niet gebruiken voor kinderen tot 3 jaar).

  Breid de zorg uit tot buiten het bad door te kiezen voor fluoridevrije tandpasta tijdens het tandenpoetsen. Als uw kind luierverzorging nodig heeft , probeer dan te kiezen voor ongeparfumeerde natuurlijke luiers. Houd een droge huid op afstand met een niet-giftige lotion die speciaal voor kinderen is ontworpen, en bescherm ze tegen UV-schade met een niet-toxisch minerale zonnebrandcrème die speciaal voor de kleintjes is gemaakt. Als uw baby's of kinderen huiduitslag hebben, overweeg dan om niet-giftige eczeembehandelingen te gebruiken als een veilige aanpak om de ontstoken huid te verzachten.

  2. Niet-toxisch schoonmaakmiddelen

   Het gebruik van schoonmaakmiddelen zonder agressieve chemicaliën is van cruciaal belang, vooral bij kinderen die zich in de ontwikkelingsfase bevinden en gevoeliger zijn voor gifstoffen. Uw reinigingsspray mag geen schadelijke chemische resten achterlaten en moet voorkomen dat er vluchtige organische stoffen (VOS) vrijkomen – de dampen die door schoonmaakproducten worden geproduceerd.

   Maar het gaat niet alleen om het schoonmaken, maar ook om het wassen van de was. We zouden zeggen dat het hebben van een niet-giftige was zelfs nog belangrijker is, omdat de huid ons grootste orgaan is en we de hele dag bedekt zijn met stof, of het nu kleding, beddengoed, dekens of woondecoratiestoffen zijn. Daarom is het van cruciaal belang dat we ervoor zorgen wat voor soort wasmiddel we (niet alleen) voor onze kinderen gebruiken. En ook voor wasmiddelen voor kinderen geldt hetzelfde als voor lichaamsverzorgingsproducten voor kinderen: fabrikanten beweren dat de producten natuurlijk en geschikt zijn voor kinderen, zelfs als je daar vervelende ingrediënten en irriterende stoffen aantreft.

   Voor kindveilige schoonmaakmiddelen (let op: 'kindveilig' betekent niet inslikbaar), overweeg de volgende aanbevelingen.

   Hier zijn enkele producten waarmee u kunt nadenken over het maken van eenvoudige, niet-giftige vervangingen voor het schoonmaken:

   • wasmiddel
   • wasverzachter
   • vlekkenverwijderaar
   • vloer schoonmaker
   • ontsmettingsmiddel
   • vaatwasmiddel

   Niet-giftige schoonmaakproducten

   In principe zijn al onze schoonmaakproducten en wasmiddelen natuurlijk, niet giftig en veilig te gebruiken in het huishouden met kinderen, omdat we een zeer grondige en strikte controle uitvoeren op de ingrediëntenlijst van elk product dat we op de Pure'n'Well website aanbieden. . De eenvoudigste manier om te beginnen is door onze blog te lezen over beginnen met natuurlijk wassen en beginnen met niet-giftig schoonmaken , waarin we alles hebben samengevat wat u moet weten om zelfverzekerd over te stappen op deze levensstijl.

    

   Ben je ook geïnteresseerd in andere niet-giftige onderwerpen? Je houdt misschien van:

    

   Bronnen:

   Associatie van het gebruik van schoonmaakproducten met ademhalingsgezondheid in een Canadees geboortecohort J.Parks, L. McCandless en collectief; CMAJ 18 februari 2020 192 (7) E154-E161

   Reinigingsproducten en astmarisico: een potentieel belangrijk probleem voor de volksgezondheid .
   EM Abrams; CMAJ 18 februari 2020 192 (7) E164-E165

   Kinderen die dagelijks worden blootgesteld aan producten voor persoonlijke verzorging met chemicaliën die niet veilig zijn bevonden voor kinderen    

   25 februari 2024