Wat betekent greenwashing?

De vraag naar cosmetica op basis van natuurlijke producten heeft ervoor gezorgd dat fabrikanten geïnteresseerd zijn in producten die anders zijn ontworpen dan "aardolie en agressieve chemicaliën". De term 'natuurlijk' heeft echter in geen enkel land een wettelijke definitie, waardoor fabrikanten ruimte hebben om termen als natuurlijke cosmetica of natuurlijke ingrediënten te gebruiken zonder de afwezigheid van risicovolle synthetische stoffen naast plantaardige componenten te garanderen. Deze dubbelzinnigheid leidt vaak tot misleidende en verwarrende informatie, vergelijkbaar met directe consumentenbedrog, internationaal bekend als greenwashing.

Dankzij goed doordachte marketing krijgt de klant de indruk dat het product volkomen natuurlijk is, dat het aanzienlijk zachter is. Het is voldoende om zijn "eerste signaal" te richten. Verpakkingen met afbeeldingen van planten en kruiden, nadruk op termen als natuurlijk, natuurlijk, hypoallergeen, niet-irriterend, zonder schadelijke ingrediënten.

In werkelijkheid verschillen producten die zich bezighouden met greenwashing-tactieken niet significant van reguliere cosmetica. Dit besef leidde tot de opkomst van certificerings- en toezichthoudende instanties, belast met het toezicht op de kwaliteit van natuurlijke cosmetica, het schetsen van de voorwaarden en het specificeren van toegestane ingrediënten.

Voor de gemiddelde consument die niet bereid is veel tijd te investeren in zelfstudie van chemische componenten, verbindingen en Latijnse aanduidingen, wordt het vertrouwen op producten met specifieke certificeringen de handigste aanpak. De complexiteit van ingrediëntenlijsten, vaak gepresenteerd in onleesbare formaten zoals INCI, maakt deze uitdaging nog groter. Fabrikanten dragen bij aan dit probleem door middel van lettergroottes en presentatie. Voor een gewoon mens is het naleven van gecertificeerde voorwaarden dus een eenvoudiger manier om de productkwaliteit te garanderen.

Certificaten die worden gebruikt in natuurlijke cosmetica en wat ze betekenen

In het kader van veel natuurcertificaten wordt echter niet alleen de samenstelling gecontroleerd en gedefinieerd (bijvoorbeeld verbod op het gebruik van synthetische en schadelijke stoffen), maar ook productieprocedures (ecologische productie, zorgvuldige omgang met ingrediënten, enz.) en vele andere criteria. Er wordt veel nadruk gelegd op de ingrediënten. Hun echte natuurlijke oorsprong is essentieel. Veel certificeringsbedrijven stellen de verlening van de betreffende certificering afhankelijk van een samenstelling op basis van grondstoffen afkomstig uit gecontroleerde biologische landbouw.

Vrijwel zonder uitzondering richten natuurcosmeticacertificaten zich op de staat van het gehalte aan grondstoffen die niet op dieren zijn getest, ook vind je vaak steun voor eerlijke handel (een garantie voor betere arbeidsomstandigheden voor telers), ze ondersteunen niet het wieden en snijden het kappen van tropische bossen, wat niet nodig is bij producten en ingrediënten van conventionele cosmetica.

Voorbeelden van deze certificaten zijn Ecocert, NATRUE, USDA Organic, COSMOS Organic

Is er een verschil tussen gecertificeerde natuurlijke cosmetica en niet-toxisch cosmetica?

Ja dat is zo. Niet elke natuurlijke cosmetica die over het juiste certificaat beschikt, mag tegelijkertijd niet-toxisch worden genoemd . Er moet echter worden vermeld dat de term "non-toxic" geen exacte officiële en juridisch geldige definitie heeft, en dat de grens tussen gecertificeerde natuurlijke en niet-giftige cosmetica vaak erg dun is.

Sommige producten bevinden zich in een soort grijs compromisgebied. De definitie van wat werkelijk wel of niet niet-toxisch is, zal daarom vooral worden beïnvloed door wie het interpreteert. Als we verwijzen naar de vereniging Svět non toxic waarmee Pure'n'Well samenwerkt en de informatie die beschikbaar is op de website en hun Facebook-groep, vertrouwen we hier voornamelijk op informatie uit onafhankelijke evaluatiedatabases en officiële onderzoeken. Wij vinden het zinvol om het product vanuit meerdere invalshoeken te beoordelen. Onder andere ook vanuit het oogpunt van tolerantie bij mensen met allergieën, uit gedocumenteerde gevallen van reacties en contactdermatitis zoals vermeld door de relevante organisaties gespecialiseerd in allergieën en contactdermatitis.

Het ingrediënt benzylalcohol (vaak gebruikt als conserveermiddel), dat ook een natuurlijk derivaat kan zijn, is bijvoorbeeld toegestaan ​​door het certificeringsbedrijf Ecocert, maar we kunnen het niet als niet-toxisch beschouwen, omdat de verdraagbaarheid van dit ingrediënt problematisch is voor gevoelige Bij particulieren is het een vaak genoemd allergeen, dat in hogere concentraties de huid irriteert en dermatitis kan veroorzaken. Er worden ook andere negatieve effecten beschreven, waardoor het voor veel mensen riskant kan zijn.

( Https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/700697-BENZYL_ALCOHOL/ )

Ter wille van de objectiviteit moet hieraan worden toegevoegd dat veel puur natuurlijke ingrediënten, vooral etherische oliën, ook irriterend potentieel kunnen hebben. Hiermee moet ook rekening worden gehouden als onderdeel van de niet-toxische beoordeling van de samenstelling, en daarom kan een product voor kinderen jonger dan 2 jaar dat irriterende essentiële oliën bevat en bedoeld is voor gebruik op de huid, bijvoorbeeld niet als een product worden bestempeld. niet-toxisch product. Fabrikanten beschermen zichzelf vaak door alleen toegestane concentraties voor bepaalde conserveermiddelen of essentiële oliën te gebruiken, maar slechts weinigen van hen zijn gekwalificeerde aromatherapeuten om overmatig gebruik van geuringrediënten te voorkomen, zelfs op natuurlijke basis. Veel onnodige reacties bij gevoelige mensen ontstaan ​​juist door het verkeerd gebruiken van producten die etherische oliën bevatten, of een product met een verkeerd gekozen samenstelling en kwaliteit van etherische oliën.

De criteria voor "niet-toxisch" cosmetica zijn daarom zeer streng en houden niet alleen rekening met de toxicologische aspecten die door de wetgeving zijn vastgelegd, die een voorwaarde zijn voor de goedkeuring van individuele chemische componenten, maar houden ook rekening met de risico's van sensibilisatie in geval van een verkeerd gekozen compositie en een onverzorgd gekozen combinatie van enkele componenten. Niet-toxische criteria geven ook de voorkeur aan ingrediënten met het potentieel voor een betere verdraagbaarheid (bijvoorbeeld oppervlakteactieve suikers versus kokossulfaten die worden gebruikt in shampoos, zepen en gels).

Iedereen die echt een niet-toxisch leven wil leiden, zal na verloop van tijd ontdekken dat hij eigenlijk niet veel nodig heeft om zijn huid en zijn huishouden te verzorgen. Veel ervaren niet-giftige fans kunnen rondkomen met één hoogwaardige olie of boter, hydrolaat, pure, niet-giftige zeep. Als je geen vriend bent van de wasmethode zonder poep, voeg dan zachte shampoo met weinig poep toe aan deze lijst. Je vindt ze allemaal in onze webshop.

Dus wat u bespaart op micellaire waters, nagellakken, nacht-, dag-, oog- en antirimpelcrèmes, kunt u met een gerust geweten opofferen om ingrediënten van echt hoge kwaliteit te kopen. Een groot aantal producten kunt u ook zelf maken.

 

Ben je ook geïnteresseerd in andere niet-toxisch onderwerpen? Je houdt misschien van:

 

Bron:

Documenten uit de Facebookgroep van een non-profitorganisatie Svet Non Toxic. https://www.facebook.com/groups/www.svetnontoxic.org

17 december 2023