Vaste zepen zijn al sinds de oudheid een fundamentele hygiënische behoefte en dateren al duizenden jaren uit het oude Babylon. Egyptenaren en ook veel andere oude beschavingen gebruikten ook vroege vormen van zeep. Het is de zachtste keuze voor het reinigen van het lichaam. De laatste jaren, met de komst van moderne vloeibare zepen, zijn ze echter ten onrechte verwaarloosd. Heb je het gevoel dat vaste zeep een bijzaak is die het beste in de kast past om de was te laten ruiken? Maar dat is een grote schande! Vaste zepen zijn tijdloos. Natuurlijke zepen van hoge kwaliteit zijn onvervangbaar. En je kunt er ook eentje kopen die je badkamer zal versieren.

Hoe wordt de natuurlijke zeep gemaakt?

Bij natuurlijke zepen is het reinigingsmiddel zelf de zeep. Echte zeep wordt gemaakt door een proces dat verzeping wordt genoemd. Als inputgrondstoffen hebben we doorgaans vet (triacylglycerol; een mengsel van hogere vetzuren) en hydroxide. Tijdens de verzeping worden uit deze componenten zeep (een zout van een hoger vetzuur) en glycerol gevormd, een natuurlijk onderdeel van de resulterende zepen. Natuurlijk is zeep maken wat lastiger, maar voor nu is deze informatie voor ons belangrijk.

alchymistische vaste zepen
Alchymistky vaste zepen

Hoe werkt de zeep?

Zodra we de zeep nat maken en ons lichaam of onze handen gaan wassen, wordt het zeepmolecuul afgebroken. De zeep schuimt, verwijdert vuil en talg, omdat het een effectieve anionische oppervlakteactieve stof is. Dankzij zijn structuur kan het micellen in een hogere concentratie aanmaken en zowel waterige als vettige componenten aan de huid binden, waardoor deze perfect wordt gereinigd. Tegelijkertijd verstoort het de hydrolipidenfilm die de huid beschermt niet.

Stevige zeep

Tijdens het wasproces bereiken we ook het moment waarop het mengsel van water en zeep een hogere alkalische pH krijgt. Dankzij de alkalische pH-waarde kunnen we het gevoel hebben dat de huid na gebruik trekkerig is, maar dit trekt binnen enkele ogenblikken weg omdat niets de huid heeft verstoord. Onze huid is slim genoeg om de pH zo snel mogelijk weer in balans te brengen. We hebben immers voorlopig alleen maar zeep op onze handen en lichaam. Het belangrijkste om te vermelden is echter dat echte natuurlijke zeep op de huid afbreekt en vetzuren produceert die onze huidfilm verrijken en ondersteunen . Als we wat nader kijken naar de functie van de huid, breekt deze zelf, onder invloed van bacteriën, de door de huid geproduceerde oliën af tot vetzuren en glycerol (in het onderzoek wordt melding gemaakt van huidprocessen zoals microbiële hydrolyse van talgtriglyceriden) . Samen met andere componenten van talg en zweet creëert het een beschermende zure pH op het huidoppervlak. Het is dus al duidelijk dat zeep, door de vorming van vetzuren op het huidoppervlak, de gehele beschermende functie van de huid ondersteunt en als voedsel voor huidbacteriën dient. Dus zodra er nog een beetje zeep op de huid achterblijft, maakt ons huidmicrobioom daar volop gebruik van. Daarom is vaste zeep ook zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Synthetische zepen

Zepen op basis van synthetische componenten zijn erg populair geworden vanwege hun toegankelijkheid. Ze zijn gebaseerd op verschillende synthetische oppervlakteactieve stoffen, die ook worden gebruikt om het hele lichaam te wassen. In synthetische zepen zijn de reinigingsmiddelen meestal kunstmatig gemaakte wasmiddelen. Natriumlaurylsulfaat (SLS, ook bekend als natriumlaurethsulfaat) is een dergelijk wasmiddel dat vaak wordt aangetroffen in synthetische zepen. In de meeste gevallen wordt hun pH aangepast en gericht op zure waarden, zodat onze huid na gebruik zo tevreden mogelijk is. Deze zepen kunnen verschillende oppervlakteactieve stoffen bevatten, zelfs uit groepen die zeer zacht en zacht voor de huid zijn. Na het wassen wordt de pH van de huid op geen enkele manier verstoord, en nadat de rest van de zeep aan de huid is gehecht, verandert of valt het oppervlakteactieve molecuul op geen enkele manier uiteen. Het blijft op de huid zitten en daarom kan het bij gevoelige personen huidirritatie veroorzaken.

Glycerine, het andere product van de verzepingsreactie, is een natuurlijke bevochtiger en vochtinbrengende crème. Het is kleurloos, geurloos en stroperig. Vanwege het natuurlijke vermogen om water te absorberen, wordt het vaak door fabrikanten geëxtraheerd om te worden gebruikt in farmaceutische producten zoals toners, reinigingsmiddelen en vochtinbrengende crèmes. Natuurlijk gemaakte zepen bevatten glycerine die wordt gevormd als onderdeel van het verzepingsproces. Wat synthetische zepen betreft, sommige bevatten helemaal geen glycerine. Degenen die wel glycerine bevatten, worden toegevoegd als onderdeel van het productieproces.

Ecologisch aspect van vaste zepen

Vaste zeep kun je in een papieren verpakking kopen, zo bespaar je weer een plastic verpakking. Bovendien worden natuurlijke vaste zepen in het afvalwater door bacteriën in aanwezigheid van zuurstof in relatief korte tijd zonder residu afgebroken tot water, kooldioxide en zouten. Een dergelijke toestand wordt volledige biologische afbreekbaarheid genoemd . Is dat niet geweldig?

Zorg dragen voor uw vaste zeep

Om te voorkomen dat je vaste zeep een drassige massa wordt die zich over de hele gootsteen verspreidt, kun je het beste een goed zeepbakje voor je vaste zeep kopen. Een goed zeepbakje is er een waar gaten of groeven in zitten en zorgt zo voor de juiste omstandigheden waarin de zeep kan overleven. Zeep die na gebruik in water in een zeepbakje drijft, krijgt voor het volgende gebruik geen kans om mooi te drogen.

Bekijk hier de selectie natuurlijke en niet-toxisch zepen die we voor u hebben gemaakt .

BOTMA & van BENNEKOM vaste zepen sortiment BOTMA & van BENNEKOM assortiment vaste zepen

Ben je ook geïnteresseerd in andere niet-giftige onderwerpen? Je houdt misschien van:

Bronnen:

https://rough-beauty.com/blogs/news/5-differences-between-natural-and-synthetic-soaps

https://www.netoxickadomacnost.cz/Jak-se-dobre-namydlit-b80033.htm

https://www.cleaninginstitute.org/understanding-products/why-clean/soaps-detergents-history#:~:text=Evidence%20has%20been%20found%20that,a%20method%20of%20making%20soap ).

26 november 2023
Tags: Solid Soap