Als je begint met een niet-toxisch levensstijl en je wilt graag gaan wassen met natuurlijk wasmiddel, dan heb je waarschijnlijk gelezen dat zeepvlokken de beste en schoonste optie zijn voor jou en voor het milieu. Als je het nog niet hebt geprobeerd, lijkt het misschien wat ingewikkelder dan wassen met conventioneel wasmiddel, maar in feite is het heel gemakkelijk te doen! In dit artikel laten wij je stap voor stap zien hoe je je wasgoed wast met zeepvlokken.

Stap 1: Sorteer uw wasgoed op kleur en materiaal

Sorteren op kleur is voor u waarschijnlijk al vanzelfsprekend. Bij het sorteren van materialen is het belangrijk om wol, zijde en microvezels opzij te leggen en materialen als katoen, linnen of synthetische vezels en hun mengsels aan de andere kant. Dat komt omdat we voor al het materiaal zeepvlokken gebruiken, maar wol en zijde een zure pH nodig hebben (vergelijkbaar met ons haar). Daarom gebruiken we geen zeepvlokken om ze te wassen, maar behandelen we ze met een speciaal wasmiddel dat is ontworpen voor wol en zijde, zoals die van Sonett.

Stap 2: Laad de wasmachine

Laad de wasmachine met de gesorteerde kleding. Zeepvlokken hebben wat ruimte nodig voor mechanisch werk, dus houd er rekening mee dat je ze niet volledig vult voor de beste wasefficiëntie.

wasmachine laden

Stap 3: Voeg zeepvlokken rechtstreeks toe aan de trommel van een wasmachine

Giet de zeepvlokken rechtstreeks in de wasmachinetrommel op de kleding . Afhankelijk van de mate van vervuiling en hardheid van het water, doe je 1-2 eetlepels (15-30 g) zeepvlokken per 4-5 kg ​​wasgoed . Voor veel merken zeepvlokken moet je wassoda gebruiken om de werkzaamheid ervan te ondersteunen. Als u op 30 ° C moet wassen , raden wij u aan de vlokken eerst op te lossen in warm water en ze vervolgens als wasgel te gebruiken. Deze methode is ook ideaal voor het wassen van kwetsbaar wasgoed.

Door hun samenstelling hebben Alchymistky zeepvlokken een uitstekend wasvermogen en kunnen ze zelfs bij lagere temperaturen worden gebruikt. Voordeel van wassen met Alchymistky is dat ze een verzachtende component bevatten, natriumcitraat, die zelfs tegen hard water kan. Natriumcitraat is aanzienlijk zachter dan frisdrank, dat aan gewone waszepen moet worden toegevoegd om het water zachter te maken. Als je last hebt van eczeem, was dan zeker het liefst zonder frisdrank.

Voeg zeepvlokken toe

Voor mij persoonlijk zijn er 2 eetlepels Alchymistky-zeepvlokken nodig, omdat ik een wasmachine van 8 kg heb en ook een kleine peuter (dus er zitten meestal vlekken op zijn kleding). Ik was meestal op 40 ° C.

Stap 4: Desinfectie en bleken van kleding

Voor het bleken van kleding gebruiken we normaal gesproken natriumpercarbonaat. Naast bleken heeft percarbonaat ook een desinfecterende werking, dankzij de vrijkomende zuurstof. Basisch natriumpercarbonaat werkt het beste vanaf 60°C, wat vooral werkt voor beddengoed of handdoeken, maar als je het wilt gebruiken voor kleding die lagere temperaturen nodig heeft, wordt meestal geadviseerd om “activator”, de zogenaamde TAED, te gebruiken. Vanuit niet-toxisch oogpunt wordt TAED als een compromis beschouwd en raden wij het niet aan. Maar je kunt percarbonaat gebruiken voor het wassen vanaf lagere temperaturen zonder er iets aan toe te voegen, omdat het al bij lagere temperaturen begint te werken en al bij 40°C uiteenvalt, alleen in een langzamer tempo, dus het is verstandig om een ​​langer wasprogramma te kiezen.

We raden aan om 1 eetlepel (15 g) Perlos - natriumpercarbonaat van hoge kwaliteit toe te voegen aan lichtgekleurd wasgoed en, in het geval van hard water, 1 theelepel (5 g), ook aan gekleurde en donkere kleding . Om vlekken te verwijderen, giet u natriumpercarbonaat rechtstreeks op natte vlekken, laat u het enkele uren of een hele nacht inwerken en wast u het. Het is geschikt voor witte en lichte kleding.

Desinfectie en bleken van kleding

In mijn huishouden gebruiken we een “Perlos nachtbad”. Los 2 eetlepels Perlos op in 5 liter warm water - ongeveer 45-50°C en voeg het door jou gekozen wasgoed toe (het moet allemaal in water zitten) om de witte kleding op te fleuren of af en toe vlekken te verwijderen. Laat het een nacht staan ​​en doe het 's ochtends in de trommel om te wassen. Dit werkt goed voor de T-shirts van onze peuter met voedselvlekken, of vlekken in de okselstreek van natuurlijke deodorants.

Stap 5: Wasverzachter

Bij niet-toxisch was gebruiken we nooit conventionele wasverzachter. In plaats daarvan gebruiken we citroenzuur of witte azijn, basisingrediënten die dienen als allesreiniger in huis. Giet 1 theelepel citroenzuur rechtstreeks in het vakje voor wasverzachter in uw wasmachine , u hoeft het niet eens in water op te lossen. Giet nooit azijn of citroenzuuroplossing met zeepachtig wasmiddel rechtstreeks in de trommel van de wasmachine (gebruik het wasverzachtervakje), anders slaat de zeep weer neer in olie en wordt het wasgoed aangetast.

wasverzachter toevoegen

Wij hebben er goede ervaringen mee en adviseren het gebruik van Citros van Alchymistky , een citroenzuur van hoge (voedsel)kwaliteit.

Stap 6: Natuurlijke geur toevoegen aan het wasgoed

Het gebruik van pure essentiële oliën is de oplossing. U kunt de geur kiezen die u lekker vindt (voor landry zijn de meest gebruikte lavendel, citroen of eucalyptus) en giet een paar druppels etherische olie rechtstreeks in het wasverzachtervak ​​van uw wasmachine.

Natuurlijke geur toevoegen

Normaal gesproken kies ik lavendel voor beddengoed en handdoeken, en citroen voor kleding - ik giet 8-10 druppels rechtstreeks naar de wasverzachterafdeling met Citros.

Nu bent u klaar voor een ecologische en schone wasbeurt!

Ben je ook geïnteresseerd in andere niet-toxisch onderwerpen? Je houdt misschien van: