Essentiële oliën zijn een belangrijk onderdeel van een niet-giftige verzorging. We gebruiken ze als vervanging voor synthetische geurstoffen en ze zijn een populair onderdeel van natuurlijke cosmetica. Etherische oliën worden gebruikt om het bad aangenamer te maken of om het interieur aangenaam te laten ruiken. Last but not least worden ze gebruikt in de aromatherapie.

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn geconcentreerde plantenextracten. Het is een vloeibare olie die ontstaat door stoomdestillatie of water en stoom, of water en plantaardige grondstoffen. De damp in de destillatie produceert nog steeds een waterconcentraat en een essentiële olie. De water- en oliedelen worden uiteindelijk gescheiden (meestal door zwaartekracht). Er is een enorme hoeveelheid plantaardig materiaal nodig om etherische oliën te maken, waardoor sommige ervan duur kunnen worden. Bijvoorbeeld:

 • Ongeveer 250 pond lavendelbloemen maken 1 pond etherische olie van lavendel.
 • Ongeveer 5.000 pond rozenblaadjes of citroenmelisse maken 1 pond etherische olie van rozen- of citroenmelisse.

Omdat er zoveel van de plant nodig is om een ​​etherische olie te maken, is het een krachtig botanisch medicijn.

Oliën uit citrusschillen worden ook aangemerkt als essentiële oliën, maar ze worden verkregen door mechanische koude persing van citrusschillen.

Essentiële oliën kunnen voorkomen in verschillende delen van een plant (hout, schors, blad, stengel, bloem, fruit, enz.) in concentraties van een duizendste procent tot een hele procent.

Wat zijn essentiële oliën niet?

De term etherische olie verwijst niet naar de stoffen die worden verkregen door extractie met koolzuur. Helaas zijn er enkele producten op de markt die als essentiële oliën worden bestempeld, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is, omdat dit andere producten zijn: harsoïden, absolute oliën, enz.

We moeten niet over de etherische olie praten als deze:

 • Hars verkregen door middel van een oplosmiddel (waarbij het oplosmiddel kooldioxide, benzeen, tolueen, alcohol, hexaan enz. kan bevatten).
 • Stof verkregen door droge destillatie.
 • Stof verkregen door moleculaire destillatie.

Gebruik van essentiële oliën in non-toxic verzorging

Veilig gebruik van de essentiële oliën

Er zijn veel soorten en merken etherische oliën te vinden en ook veel tips voor het gebruik ervan. Voor een gewoon persoon kan het overweldigend worden welke hoeveelheid en combinatie je moet gebruiken. Daarom zijn wij van mening dat het altijd verstandig is om een ​​goede aromatherapeut te zoeken en het gebruik met hen te bespreken.

Hieronder willen wij slechts enkele aanbevelingen noemen over hoe u de etherische oliën veilig kunt gebruiken.

 • Omdat etherische oliën zeer sterke stoffen zijn, is het raadzaam goed na te denken over waarom en hoe u ze gebruikt. Er worden slechts kleine hoeveelheden, meestal slechts een paar druppels, gebruikt.
 • Neem geen etherische oliën in! Tenzij u wordt voorgeschreven door een gecertificeerde kruidendokter of aromatherapeut, wordt het niet aanbevolen om ze oraal te gebruiken. Ze zijn supergeconcentreerd en sterk, dus verkeerd gebruik kan al met slechts een paar druppels schadelijk zijn.
 • Geef de voorkeur aan etherische oliën van biologische kwaliteit, vooral als je de oliën op je huid wilt gebruiken. In etherische oliën van planten afkomstig uit de conventionele landbouw kunnen door analyse aanzienlijke hoeveelheden schadelijke residuen worden gedetecteerd.
 • Breng etherische oliën niet rechtstreeks op uw huid aan zonder ze te verdunnen (het beste in een dragerolie, zoals kokosolie of arganolie ) om huidirritatie te voorkomen.
 • Voer vóór het eerste gebruik altijd een huidtest uit in de elleboogkom of aan de binnenkant van de onderarm en observeer deze gedurende 48 uur.
 • Breng geen geconcentreerde etherische oliën aan op dieren die bijzonder gevoelig zijn

Het is ook een goed idee om ze niet routinematig te gebruiken en de soorten te veranderen, omdat uw lichaam eraan kan wennen, waardoor de effectiviteit ervan afneemt.

Hoe essentiële oliën te gebruiken in niet-giftige zorg

Natuurlijke diffuser voor een zachte wasgeur of toiletruimte

Natuurlijke diffuser

Probeer een diffuser in een kast te hangen en laat hem lekker ruiken! Hiervoor kun je een keramische plaat aan een touwtje gebruiken of een ander absorptiemateriaal waar je een paar druppels etherische olie op doet. Geweldige materialen zijn: hard papier (zoals in een parfumerie), hout, houten schillen in een glas, droge dennenappels of watten. Deze absorberen allemaal de essentiële olie mooi en laten deze langzaam los. Maar onthoud dat natuurlijke etherische oliën over het algemeen niet zo lang meegaan als synthetische geurstoffen, dus u kunt de dosis van tijd tot tijd vernieuwen. Deze eenvoudig zelfgemaakte geurverspreider kunt u ook in de toiletruimte gebruiken.

 

Niet-giftige wasverzachter

niet-giftige wasverzachter

Bij het overstappen naar een niet-giftige (huishoudelijke) verzorging raden wij aan synthetische geurstoffen zoveel mogelijk te vermijden (lees meer over het waarom in deze blog ). Je zult merken dat je geur veel levendiger wordt en dat je je steeds bewuster wordt van verschillende geuren. Het kan ook gebeuren dat synthetische geurstoffen zoals die in de wasverzachter en het wasmiddel je gaan irriteren of hoesten veroorzaken. Het is een normale reactie van uw lichaam wanneer het zich reinigt van synthetische stoffen die uw natuurlijke vermogen om goed te ruiken blokkeren (zonder dat u zich realiseert dat dit zo is!).

Niet-giftige wasverzachter ruikt niet heel intensief en is dus geschikt voor mensen met een zeer gevoelige neus. Na een “synthetische parfum-detox” zou je deze zachte geur van je vers gewassen wasgoed goed moeten kunnen ruiken, maar als je het gevoel hebt dat dit niet genoeg is, gebruik dan enkele van de natuurlijke diffusers voor de hierboven genoemde gesloten.

Voor een zelfgemaakte niet-giftige wasverzachter heeft u het volgende nodig:

Gebruik deze vloeistof in uw wasmachine als standaard wasverzachter.

Ontspannend badzout

badzout

Essentiële oliën verdunnen niet in water, dus het is een goed idee om altijd een drager (meestal plantaardige olie) te gebruiken. Het is omdat pure etherische olie op water zou drijven en aan je huid zou kunnen blijven plakken, wat de huid zou kunnen irriteren, dus als je een drager gebruikt, wordt het verdund of vermengd met het water.

Voor één bad heb je nodig:

Meng etherische olie eerst met een dragerolie naar keuze en meng vervolgens met het zout. Voor een grotere hoeveelheid (aantal baden) vermenigvuldigt u gewoon de bovenstaande volumes.

Als je het in een mooi glazen potje doet, kan dit natuurlijke badzout dienen als leuk cadeau voor een vriend of familielid!

 

Geurverspreider

Je kunt etherische oliën verspreiden, wat een vorm van aromatherapie is. Aromaverspreiders zijn hiervoor een briljant hulpmiddel in interieurs.

Als je een niet-giftige manier van leven wilt nastreven, raden we het gebruik van aromaronden af. Essentiële olie bevindt zich in dit geval te dicht bij de kaars en verwarmt te veel, waardoor de chemische eigenschappen veranderen (en ook schadelijke stoffen in de lucht worden verspreid).

Voor veilige manieren om etherische oliën te verspreiden overwegen we:

 • Vernevelaar - een soort machine die werkt volgens het ultrasone principe (geen gebruik maakt van warmte of stoom voor de diffusie van moleculen). Deze machines zijn zeer veilig voor gezinnen met kinderen en huisdieren.
 • Sonische diffusers (echografie) - geven een mengsel van etherische olie en water af, en kunnen dus worden gebruikt om uw kamer te hydrateren.
 • Elektrische aromasteen - steen is gemaakt van glas en wordt aangesloten op elektriciteit. Je doet een paar druppels direct op de steen die opwarmt tot maximaal 49 graden Celzia, wat ervoor zorgt dat de etherische olie niet oververhit raakt en hierdoor in de kamer verspreidt.

We hopen dat we je geïnspireerd hebben en als je een liefhebber bent van geuren, maar geen risico wilt lopen op synthetische geuren, dan zijn etherische oliën de perfecte keuze!

Ben je ook geïnteresseerd in andere niet-giftige onderwerpen? Je houdt misschien van:

Bronnen:

https://health.clevelandclinic.org/essential-oils-101-do-they-work-how-do-you-use-them/
Pavlistova, Pavla en Hrivnakova, Katarina. Niet giftig: mene je vice, CPress, 2021.
https://www.healthline.com/nutrition/what-are-essential-oils#uses

24 september 2023